Tre mål på 26 sekunder när Tre Kronor gasade ifrån Lettland i rekordfart: ”Skönt att få det så snabbt”

Sverige gjorde tre mål på 26 sekunder när man besegrade Lettland med 7-2 och tog sin femte raka seger i ishockey-VM i Ostrava. De tre snabba målen är rekord i VM-historien och revansch för förlusten i förra årets kvartsfinal.

– Vi vänder på det rätt snabbt och fick tre bra spelmål. Skönt att vi kunde få det så snabbt, säger Fabian Zetterlund till SVT Sport.

Se matchstraffet och målexplosionen i mittperioden i spelaren ovan.

Det tidigare rekordet hade Kanada med tre mål på 31 sekunder mot Polen 1986. I och med segern är Sverige klart för kvartsfinal med två matcher kvar att spela i gruppspelet.

Ishockey-VM

– Sverige fortsätter att imponera! Nu också med ett bottennapp i början av den andra perioden. Tre mål på 26 sekunder vände på den dåliga trenden och avgjorde också matchen, säger SVT Sports expert Jonas Andersson.

”Testet att sära på Karlsson och Hedman föll inte väl ut”

– Testet att sära på Karlsson och Hedman föll inte väl ut, inte heller powerplay fungerade som det ska, enligt Andersson.

Det kändes som om Lettland hade initiativet men så kom en otrolig målexplosion med tre svenska mål på 26 sekunder efter att man städat av fem minuter i boxplay efter en utvisning på Rasmus Dahlin.

Fabian Zetterlund, som var med i kvartsfinalförlusten mot Lettland förra året, kom med fart och avslutade med två rappa handledsskott för 3-2 och 4-2 på 17 sekunder. Nio sekunder senare blev Joel Eriksson Ek frispelad på vänsterkanten och gjorde 5-2.

Hör Fabian Zetterlund efter segern i spelaren ovan Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Elvis fick lämna isen

Marcus Pettersson gjorde sedan 6-2 rätt upp i krysset på ett lamslaget Lettland – bara 2.11 senare. De fyra raka Tre Kronor-målen kom på 2.37.

Lettlands målvakt Elvis Merzlikins fick lämna isen men blev kvar i byggnaden Ostrava Arena.

Det såg tryggt och säkert ut efter den första perioden som Tre Kronor vann med 2-0. På bara 23 sekunder i början av andra perioden gick dock Lettland ikapp till 2-2 och ett par minuter senare fick Rasmus Dahlin matchstraff efter en våldsam armbågstackling mot huvudet på Haralds Egle.

– Det var nytttigt för oss att reda ut det. När det väl krävdes tycker jag att vi hanterade det bra, säger förbundskaptenen Sam Hallam.