Företaget HMAB kommer inte att återuppta torvbrytningen utanför Vemhån. Ett oväntat och välkommet besked för byborna. – Det här är vad vi kämpat för, säger ordförande för byalaget Anette Cedervall. Foto: SVT, privat.

HMAB upphör med torvbrytning i Vemhån

Uppdaterad
Publicerad

Efter de många protester som riktats mot nya torvbrytningsplaner i Vemhån i Härjedalen meddelar företaget HMAB nu att torvbrytningen utanför byn läggs ner.

– Det är fantastiskt. Det här är vad vi kämpat för. Det var hit vi ville nå, säger ordförande för bylaget Anette Cedervall.

Det var vid ett möte på måndagkvällen mellan markägare och HMAB som företaget meddelade att man inte kommer att fullfölja planerna på att återuppta torvbrytningen i närheten av byn.

När beskedet kom blev det tyst i lokalen, enligt Anette Cedervall.

– Vi hade fått lite signaler innan om hur det kunde gå, men vi är så pass luttrade att vi inte riktigt vågade tro på det, inte förrän igår när HMAB berättade det här, säger hon.

Stark lokal kritik gav resultat

Det är efter stark kritik som torvbrytningsplanerna nu läggs åt sidan.

Runt 460 yttranden hade lämnats in på ansökan från bolaget om förlängt tillstånd till torvbrytning. Vanligtvis brukar det lämnas ett par, tre yttranden, förklarade företaget på mötet.

– Det bor inte ens 460 personer i Vemhån så det visar att engagemanget för att stoppa torvbrytning är stort även utanför byn, säger Anette Cedervall.

Markerna ska återställas

”Under samrådsprocessen fick vi in många engagerade synpunkter lokalt. Samtliga synpunkter analyserades och utifrån dessa fördes diskussionen vidare i vår styrelse som resulterade i ett beslut om att inte ansöka om ny koncession.” skriver Cecilia Norberg, koncernchef på Härjeåns till SVT Jämtland i ett mejl.

HMAB hade tillstånd till att bryta torv i området fram till sista december i år.

Istället för att ansöka om förlängt brytningstillstånd kommer man nu att ansöka om att inleda ett arbete med att återställa markerna. Det är tre myrar där brytning nu upphör: Stackflon, Stormyren och Sickelmyren.

FAKTA HMAB

HMAB eller Härjedalens Miljöbränslen AB är ett dotterbolag till koncernen Härjeåns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.