Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det kan se lite våldsamt ut, men det gick lugnt till, säger Petra Stenkula, polischef i Malmö, om polisinsatsen vid Malmö arena under Eurovisionfinalen. Foto: Johan Dernelius/SVT/Johan Nilsson/TT

Flera frihetsberövade efter stöket under Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Det blev stökigt när Eurovision avslutades i Malmö. 20 personer omhändertogs i kaoset kring arenan enligt polisen, som ändå är nöjd med utfallet.

– Det blev lite stökigare i torsdags och i går, men vi bedömer det ändå som att det har varit enligt plan, säger polisens kommenderingschef Petra Stenkula.

Totalt omhändertogs 20 personer av polis under kvällen och natten. En person greps och är misstänkt för våld mot tjänsteman och fyra personer är anmälda för brott mot ordningslagen i samband med de demonstrationer som saknade tillstånd.

Lyftes bort

Svensk polis hade laddat upp ordentligt inför de befarade oroligheterna i samband med Eurovision-finalen i Malmö. Och det blev en stökig kväll och natt när propalestinska demonstranter samlades för att protestera mot tävlingen och Israels deltagande.

Eurovision song contest 2024

Utanför Malmö arena, där finalen hölls, fick svensk, norsk och dansk polis bilda en mänsklig kedja för att mota bort uppskattningsvis hundratals personer som samlats och enligt uppgift försökte ta sig fram till området där Eurovisionpubliken stod och köade.

I några fall uppger polisen att man möttes av våld och då använde pepparspray.

Hätsk stämning

Stämningen på platsen var stundtals hätsk. Personer som blev bortsläpade ropade bland annat ”Fuck the police”, ”Shame on you” och ”You support genocide”.

Protesterna utanför arenan hade inte tillstånd. Även i Dagvattenparken, dit demonstranterna hänvisades, blev stämningen hotfull. Vid flera tillfällen försökte demonstranterna ta sig fram till arenan men trycktes tillbaka av polis.

Under kvällen spärrades ett större område kring arenan av för att polisen skulle kunna garantera säkerheten. Därtill stoppades tågtrafiken till och från Hyllie station vid Malmö arena vid två tillfällen på polisens begäran.

Inga allvarliga skador

Ingen person ska ha skadats allvarligt under protesterna, enligt polisen.

– Med tanke på hur mycket folk det var, var det ett förhållandevis gott utfall ändå, säger Pelle Vamstad, presstalesperson vid polisen.

Under natten löstes folksamlingarna upp. Pelle Vamstad känner inte till om det väntas några nya demonstrationer under söndagen men säger att polisen i så fall har resurser att hantera det.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har dragit en begränsningslinje” – se rapporten från demonstrationen i Malmö i klippet. Foto: SVT
En av demonstranterna som bars bort under lördagskvällen var den världskända klimataktivisten Greta Thunberg. Foto: Johan Nilsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet