Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Röd matta, disco och bearnaisesås – tre av beståndsdelarna i sommarfesten som eleverna på de nationella och individuella programmen på Söderportgymnasiet anordnade i onsdags. Se mer i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT och Ida Annerfelt

Här fixar eleverna på anpassade gymnasiet bal själva – ”provlagade många menyer”

Uppdaterad
Publicerad

Få elever från individuella och nationella programmen på Söderportgymnasiet i Kristianstad går på skolans traditionella studentbal på Bäckaskogs slott. Därför anordnas en egen sommarfest med röd matta och discodans. Och i år tillagades till och med maten av eleverna själva.

– Det ser ut som att de älskar maten. Om du tittar på deras ansikten ser de väldigt glada ut när de äter, säger Sindy Palma, en av eleverna på nationella programmet inom hotell, restaurang och bageri på Söderportgymnasiet som är med och lagar maten till onsdagens sommarfest.

Hela tillställningen har eleverna varit med och utformat själva. Sindy Palma berättar till exempel att hon och de andra i köket provlagat många olika maträtter för att komma fram till kvällens meny. Och till skillnad från vanliga studentbaler så är det inte bara sistaårseleverna som är välkomna.

– Alla är välkomna från det individuella programmet, alla fyra åren. Det är bra med upprepning för våra elever, säger Ida Annerfelt som jobbar som speciallärare.

I videoklippet får du träffa några av eleverna – och se dem dansa efter middagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.