Flera tvister handlar om skyddsarbete på Länssjukhuset i Kalmar. Foto: Arkiv/Privat

Vårdförbundet: Åtta fall av felaktigt skyddsarbete under övertidsblockaden

Publicerad

Vårdförbundet i Kalmar har skickat in åtta tvister till SKR med skadeståndsanspråk. Anledningen är felaktiga skyddsarbeten under Vårdförbundets pågående övertidsblockad. Ett enskilt fall kan kosta regionen mellan 70 000 och 100 000 kronor i skadestånd.

Som SVT tidigare rapporterat har Vårdförbundet i Kronoberg lämnat in tvister med skadeståndsanspråk. Nu berättar Mari Eklind, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Kalmar, att även de har lämnat in flera tvister.

Täckt upp sjukfrånvaro

Tvisterna berör flera olika vårdavdelningar men många är från länssjukhuset i Kalmar och handlar om felaktig användning av skyddsarbete på exempelvis röntgen och akuten.

Mari Eklind tycker att regionen använder skyddsarbete vidlyftigt.

– Jag tycker det visar på bristen på yrkesgrupper om regionen måste beordra skyddsarbete för att täcka sjukfrånvaro, säger Mari Eklind.

Regionen: ”Uppstått akuta situationer”

Helen Persson, HR-direktör i Region Kalmar säger att det är speciella omständigheter på grund av övertidsblockaden.

– Regionen arbetar så förebyggande som möjligt när man tittar på schema och hur det förläggs men i vården uppstår det akuta situationer och då har de gjort bedömningen att skyddsarbete behövs, säger Helen Persson.

27 ärenden behandlas

Vårdförbundet i Kalmar har 27 ärenden som behandlar skyddsarbete i Region Kalmar. Av de har de skickat in åtta tvister med skadeståndsanspråk.

När tvisterna kommer utredas är ännu oklart, men enligt Helen Persson på Region Kalmar kommer man att kalla Vårdförbundet till ett första samtal inom kort.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karin Simonson Alm är konfliktledare Vårdförbundet Kronoberg. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Vad är skyddsarbete?

Skyddsarbete kan beordras av arbetsgivaren för att förebygga fara för människor eller skada på egendom. Ett exempel kan vara en ambulanssjuksköterska som måste avsluta en körning som sträcker sig över det schemalagda arbetspasset.

Skyddsarbete ska användas restriktivt, men det är upp till arbetsgivaren att göra en helhetsbedömning om skyddsarbete verkligen behövs. En förhandling med facket kan göras innan, men är inget måste. Förhandlingen kan istället ske vid ett senare tillfälle.

Källa: Vårdförbundet/SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.