Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Aud-Margaret V Kogstad som minns natten då hon seglade ut ur huset i sin madrass. Tio människor omkom i kvickleraskredet . Först nu är marken återställd och säker igen. Foto: SVT/NVE

Tre år efter kvickleraskredet i norska Gjerdrum – först nu är marken säker igen

Uppdaterad
Publicerad

Den 30 december är det exakt tre år sedan marken började röra sig i Gjerdrum norr om Oslo. Nio hyreshus följde med och tio människor omkom.

– Hela ytterväggen försvann och så seglade jag ut ur huset, berättar Aud-Margaret V Kogstad som överlevde skredet som orsakades av kvicklera, precis som skredet i svenska Stenungsund i höstas.

Värmland är ett av de områden i Sverige som pekas ut som riskområde för ras och skred.

Klockan var fyra på morgonen när Aud-Margaret vaknade av ett konstigt ljud. Bara några minuter senare landade hon på sin madrass i rasgropen 400 meter från lägenheten.

– Det snöade och jag hade bara nattlinnet på mig så jag svepte in mig i bäddmadrassen och sedan satt jag där och såg på världen, berättar hon där hon sitter i sin nya lägenhet inte långt från rasgropen.

Riskområden pekas ut

Skredet i Gjerdrum orsakades av kvicklera, precis som det i Stenungsund i Sverige i höstas. I Norge lever fler än 130 000 människor i kartlagda kvicklerazoner.

Några liknande siffror finns inte i Sverige, men flera riskområden har pekats ut. Ett av dem är Värmland. Enligt en rapport som sammanställts av SGI och MSB väntas sex gånger fler ras och skred fram till år 2100.

Riskområden för ras och skred i Sverige. Foto: svt grafik

Inga nya bostäder

Först nu är skredområdet i Gjerdrum helt säkrat, och till sommaren ska det öppna för allmänheten med bland annat en park och en golfbana. Några nya bostäder på platsen blir det inte.

– Nu vet vi att det är tryggt där, men vi vet inte vad som händer i ett hundraårsperspektiv, säger kommunalrådet i Gjerdrum, Karl-Arne Johannessen (H).

– Det är viktigt att ta hänsyn till klimatförändringarna när vi arbetar med att kartlägga och säkra områden för skred och översvämningar, säger Toril Hofshagen, från den norska expertmyndiogheten NVE, som ansvarat för arbetet i skredområdet i Gjerdrum.

”Som en mardröm”

För de som följde med sina hus i skredet för tre år sedan sitter minnena djupt fastetsade.

– Det var så absurt. Det känns nästan som om jag berättar om en mardröm jag haft, säger Aud-Margaret V Kogstad.

I klippet hör du Arud-Margret och hennes grannar berätta om natten då ytterväggarna rasade samman och de kastades ut ur sina hus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.