Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarspolitikern Mikael Oscarsson (KD) uttalar sig efter SVT:s granskning av haveriutredningen. Foto: Torkel Wennman, Måns Debels/SVT

Försvarspolitiker om haveriutredningen efter skredet i Stenungsund: ”Orimligt”

Uppdaterad
Publicerad

Det är orimligt att samma person som gav råd inför bygget som rasade nu utreder skredet – det säger försvarspolitikern Mikael Oscarsson (KD) efter SVT:s granskning av haveriutredningen.

– Det är definitivt olämpligt att samma person är involverad i rådgivning som utreder, säger Mikael Oscarsson (KD), ledamot i försvarsutskottet.

En av experterna som nu anlitas i haveriutredningen efter skredet i Stenungsund satt också med och gav råd inför det bygge av en företagspark som rasade, som SVT kunde avslöja på torsdagen. Statens haverikommission hör under försvarsdepartementet och nu reagerar försvarspolitikern Mikael Oscarsson (KD) på publiceringen.

– Det är en grundläggande princip att om det händer en olycka eller något rasar, som i det här fallet gett stora konsekvenser, och det ska utredas så ska det göras av oberoende personer, man ska känna säkerhet i att det inte finns något jäv, säger han.

Bedömdes inte som jäv

Under planprocessen inför bygget skrev Statens geotekniska institut, SGI, sex yttranden med råd när det gäller ras och skred. Den aktuella experten skrev SGI:s slutliga yttranden inför bygget.

Nu anlitas medarbetaren av haverikommissionen för att utreda vad som utlöste skredet. Både SGI och haverikommissionen kände till expertens roll under planprocessen och uppger att man har gjort bedömningen att det inte handlar om jäv eller intressekonflikt.

– Det här är naturligtvis något som vi hela tiden utvärderar och följer och känner vi att det är nödvändigt kommer vi vidta åtgärder, men vår bedömning landar i att det inte nu finns någon intressekonflikt eller jäv, säger Alexander Hurtig, utredningsledare på Statens haverikommission.

Mikael Oscarsson säger nu att han kommer lyfta frågan med Statens haverikommission och med civilförsvarsministern.

SVT har sökt SGI som inte vill ge ytterligare kommentarer utan hänvisar till torsdagens intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.