Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Härnösandsbördige Bo Johan Sörensen står bakom en ny poddserie som undersöker fallet med Pablo Duskos Alarcon, som försvann och hittades död för 15 år sedan. Foto: Pressbild/SVT Arkiv

Nya vittnesförhör i fallet med 20-årige Pablo i Härnösand som hittades död 2009

Uppdaterad
Publicerad

År 2009 försvann 20-årige Pablo Duskos Alarcon från Härnösand, efter två veckor hittades han död i Ångermanälven nära Nyland. Utredningen lades ned – men nu har en ny poddserie gjort att fallet tagits upp på nytt, vilket Tidningen Ångermanland var först med att berätta.

I en ny poddserie undersöker Härnösandsbördige Bo Johan Sörensen fallet om Pablo Duskos Alarcons försvinnande år 2009. Två veckor senare hittades Pablo död i Ångermanälven och utredningen lades ned, trots att både anhöriga och den tidigare spaningsledaren Jan-Ola Nordin anade att ett brott låg bakom händelsen.

I första poddavsnittet i serien ”Minns du Pablo?” får man höra om Pablos bakgrund, om försvinnandet och saker som redan då var kända för polisen. Men Bo Johan Sörensen berättar även om nya uppgifter som framkommit under arbetet med serien, som produceras av bolaget Naudio.

Försvunna Pablo i Härnösand hittades död

Bland annat att Pablos morbror ska ha träffat en person i Härnösand som sagt att de ”borde leta efter honom i Kramfors”, under tiden att han var försvunnen. Vilket var uppgifter som aldrig nådde polisen.

SVT Västernorrland träffade Pablo fyra år innan han försvann, i samband med att hans vänner i Härnösand hjälpt honom med ett utvisningsbesked till Boliva. Avvisningen sköts upp. ”De är så snälla, inte bara för det här, på skolan också”, sa han till SVT för snart 20 år sedan. Foto: SVT

Lokalpolisområdeschef Hans Björner bekräftar att de inlett en förutredning för att kunna göra en bedömning om en förundersökning ska inledas. Han vill däremot inte kommentera de nya uppgifterna.

– Genom att vi väljer att vidta åtgärder så är de (nya uppgifterna, red. anm.) tillräckligt intressanta, säger Hans Björner.

Bo Johan Sörensens förhoppning är nu att fallet ska utredas på nytt.

– Jag tycker att man har ett ansvar från polisens håll att ta det här på allvar och kolla på de. Inte blunda för det igen, som man faktiskt gjorde, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna Pablo i Härnösand hittades död

Mer i ämnet