Den fängslade mannen är misstänkt för medhjälp till mord. Foto: Florian Schroetter/AP

Mordmisstänkte västeråsaren i Iran vill utlämnas till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

En svensk man i 20-årsåldern har fängslats i Iran. Mannen är misstänkt för medhjälp till mord och greps sedan svensk åklagare efterlyst honom internationellt.

Mannen från Västerås misstänks för medhjälp till mordet på en 18-årig man i Västerås den 9 juli förra året, något VLT var först att rapportera om.

– Den internationella arresteringsordern utfärdades den 22 december eftersom jag hade uppgifter om att han hade lämnat landet, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad som leder utredningen.

Dödsskjutning på Bjurhovda 2023

Konsekvens av efterlysning

Ingblad har inte fått bekräftat från officiellt håll att det är mannen som är misstänkt för det här mordet som är gripen och vill därför inte bekräfta uppgifterna. Det gör däremot mannens advokat Joel Apitzsch, som säger att gripandet skedde som en konsekvens av efterlysningen:

– Det handlar inte om att han är misstänkt för brott där, han greps till följd av den internationella arresteringsordern som utfärdades från Sverige.

Den mordmisstänktes advokat Joel Apitzsch. Foto: Fredrik Persson/TT

Enligt Apitzsch har mannen släkt i Iran men ska inte vara iransk medborgare.

– Min klients inställning är att han så snabbt som möjligt vill utlämnas till Sverige och jag arbetar för att det ska bli så.

UD bekräftade på måndagen att en svensk man i 20-årsåldern gripits i Iran och att ambassaden i Teheran står i kontakt med lokala myndigheter. Man har inte velat kommentera orsaken till gripandet med hänvisning till ”konsulär sekretess”.

Fem häktade och fler misstänkta

Totalt sitter nu fem personer häktade för inblandning i mordet, och Fredrik Ingblad säger att det finns fler misstänkta. Två av de häktade, bland annat den misstänkta skytten, är under 18 år vilket påverkar utredningen, den ska då göras extra skyndsamt.

– Samtidigt är det en komplex mordutredning, det tar tid även om det är en ung person som sitter, säger Fredrik Ingblad, som räknar med att åtalet kommer i februari.

Den misstänkta skytten, som var 16 när mordet skedde, är skriven på en ort i en annan del av landet, och satt vid tidpunkten på HVB-hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Bjurhovda 2023

Mer i ämnet