Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT kartlägger de sex personer som inför VSK:s hemmapremiär i allsvenskan står på polisen lista med tillträdesförbud. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Sex VSK-supportrar portade från hemmapremiären i allsvenskan – de döljer sig bakom maskerna

Uppdaterad
Publicerad

Inför premiären av fotbollsallsvenskan var tillträdesförbuden rekordmånga. Sex av de totalt 224 portade supportrarna finns hos nykomlingen Västerås SK – SVT har tittat närmare på vilka de är.

På söndag tar Västerås SK emot IF Elfsborg, som har 30 avstängda supportrar, i hemmapremiären. Det blir säsongens första test för polisen som har en plan för hur de ska agera vid ordningsstörningar.

När SVT Nyheter Västmanland kontaktar en supporter till Västerås SK för att prata om tillträdesförbud är svaret kort: ”Ingen kommentar”.

En annan supporter, som hade ett tillträdesförbud under delar av förra säsongen, säger däremot att han ångrar sig och att det ”inte var värt böterna” på drygt 18 000 kronor. Plus den sex månader långa avstängningen från fotbollsmatcher i Svenska fotbollförbundets regi.

I klippet: SVT kartlägger de sex personer som inför VSK:s hemmapremiär i allsvenskan står på polisens lista med tillträdesförbud.

Polisen: ”Ska inte behöva få pyroteknik på sig”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så sköter sig västeråssupportrarna – polisen kommer fokusera hårt på ordningstörningar på läktaren i år. Foto: Robert Gustavsson/SVT

FAKTA: ANTAL PORTADE I ALLSVENSKAN – KLUBB FÖR KLUBB

Tillträdesförbud meddelas av åklagare när det finns en risk för att en person kommer att begå brott för att störa säkerheten under ett idrottsarrangemang.

AIK: 38

IF Brommapojkarna: 0

Djurgården: 28

IF Elfsborg: 30

Gais: 5

Halmstads BK: 6

Hammarby: 37

BK Häcken: 4

IFK Göteborg: 17

Kalmar FF: 1

Malmö FF: 44

Mjällby AIF: 2

IFK Norrköping: 5

IK Sirius: 0

IFK Värnamo: 1

Västerås SK: 6

TOTALT: 224 tillträdesförbud

Källa: Polismyndigheten den 18 mars 2024, vilket innebär att några förbud kan ha tillkommit eller gått ut sedan dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.