Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Journalisten Ghadir Hamadi om hur härvan rullades upp. Foto: SVT

Pedofilhärva skakar Libanon – svensk utreds

Publicerad

En pedofilhärva där barn ska ha drogats och utsatts för sexuella övergrepp skakar Libanon.

En svensk-libanesisk man pekas nu ut som en av de huvudmisstänkta i fallet.

En omfattande pedofilhärva där bland annat influensers ska ha lockat barn via Tiktok har chockat Libanon. De utsatta barnen ska ha tvingats ta droger och utnyttjas sexuellt. Bilder på barnen ska också ha sålts.

Tolv personer, inklusive fem som är frihetsberövade, har hittills anklagats i fallet, rapporterar Libanons statliga nyhetsbyrå. Bland dem pekas en känd frisör ut, men även en butiksägare, tandläkare och två personer som lever utomlands uppges vara misstänka.

Svensk misstänks

En av personerna som pekas ut är en svensk-libanesisk man, enligt libanesiska medier. Han beskrivs som en av ledarna i härvan och uppges ha skickat pengar till unga via Tiktok.

– Enligt personer som har insyn i utredningen så har han sålt vidare bilder på darknet. Han ska även ha skickat pengar till unga, säger Ghadir Hamadi, journalist på L'Orient Today till SVT.

Unga ska ha drogats

Libanesisk polis har i ett uttalande skrivit att utredningen inleddes ”efter att ett antal minderåriga uppgett för åklagarmyndigheten att de blivit utsatta för sexuella övergrepp och fotografering av gängmedlemmar”. De uppges även ha ”drogats på flera hotell”.

Rapporterna om pedofilhärvan – som de senaste veckorna fått omfattande spridning på sociala medier – har skakat Libanon.

– Det har varit chockerande nyheter. Folk har börjat ha koll på sina barns sociala medier. Några videor och bilder är mellan 5-6 år gamla, säger Firas Hatoum, granskande journalist som har bevakat fallet, till SVT.

Svensk polis: Ingen begäran

Myndigheterna i Libanon ska ha enligt Ghadir Hamadi ha informerat svenska myndigheter om den misstänkta pedofilhärvan. Landet uppges också ha kontaktat Interpol med önskan om att en arresteringsorder ska utfärdas.

SVT har sökt UD som hänvisar frågan till rättsväsendet. Svensk polis har dock ingen information att lämna.

– Svensk polis har inget öppet ärende i det här fallet. Vi har inte fått någon begäran från libanesisk polis, säger Daniel Gazett, pressekreterare vid polisens nationella mediecenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.