Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kulturjournalisten Ayan Jamal om hur Aya Nakamura regerat på utspelen i klippet ovan. Foto: SVT/TT

Rasistiska utspel mot fransk popstjärna – rykten om att hon uppträder på sommar-OS

Uppdaterad
Publicerad

I juli arrangeras sommar-OS i Frankrike. Men redan nu har debatt uppstått i landet då högerextrema grupper rasar efter uppgifter om att popstjärnan Aya Nakamura ska ha blivit tillfrågad att uppträda under öppningsceremonin.

Det var i förra veckan som den franska tidningen L’Express publicerade uppgifter om att en av Frankrikes största musikexporter, Aya Nakamura, ska ha fått frågan av president Emanuel Macron att öppna OS med en Edith Piaf-tolkning.

Och reaktionerna runt om i landet blev starka.

– Väldigt många, i alla fall på högerflanken, blev upprörda över att den här tjejen ska öppna OS, för att hon inte representerar Frankrike i varken språk eller det hon vill förmedla, säger kulturjournalisten Ayan Jamal i Morgonstudion.

Kritiseras av partiledare

Aya Nakamura är en fransk popartist från Mali. Hon växte upp i en förort utanför Paris och talar en så kallad ”ungdomlig franska” med mycket slang och låneord från bland annat amerikanska, som hon också använder i sin musik.

Ett utspel som blivit uppmärksammat i och med detta är en intervju med Marion Maréchal, partiledare för det högerextrema partiet Reconquête.

I intervjun hon säger hon att Nakamura inte är en företrädare för det franska språket.

Hur har reaktionerna varit efter det utspelet?

– Jättestarka, det har ju verkligen snurrat på sociala medier och människor håller inte alls med. Många artister och andra politiker har också gått ut i försvar för Aya Nakamura, säger Ayan Jamal.

De olympiska sommarspelen drar igång i Paris den 27 juli. Det är ännu inte bekräftat att Aya Nakamura kommer att öppna den stora ceremonin.

Hör artisten Aya Nakamura reagera på utspelen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.