Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En omedelbart brådskande fråga”. Se Dubaipolisens löfte till Sverige. Foto: Foto: SVT

Oväntade löftet från Dubai: Stoppa gängsvenskarnas hemliga pengar

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning kan avslöja att svenska kriminella och skuldsatta gömmer stora summor pengar i Dubai – utom räckhåll för svenska myndigheter. Men nu kan det bli ändring på det. I serien ”Dubaisvenskarna” ger polisen i Dubai ett oväntat löfte om att hjälpa Sverige att ta tillgångar från dömda brottslingar.

Uppdrag granskning har tillsammans med internationella samarbetspartners kommit över ett register över svenska fastighetsägare i Dubai. Bland namnen finns flera personer som kopplas till grov organiserad brottslighet i Sverige och som i flera fall tjänar hundratusentals kronor årligen på att hyra ut sina lägenheter i Dubai. Miljontillgångarna är okända för svenska myndigheter som vill mäta ut skulder och ersätta brottsoffer.

Se ”Dubaisvenskarna” på SVT Play

Personer inom rättsväsendet i Europa och svenska åklagare vittnar om stora svårigheter att få rättshjälp från Förenade Arabemiraten.

– Vi har ju skrivit till Dubai och begärt rättshjälp, men vi får ju inga svar därifrån, säger chefsåklagare Pär Andersson.

Polischefen i Dubai: ”Det är prioriterat”

Enligt major Sauod Almutawa, chef för Finanspolisen i Dubai, så jobbar myndigheterna på att öka sin kapacitet för att möta förväntningarna från utländska motparter. Han kommer sedan med ett oväntat löfte om att svenska myndigheter kan räkna med att få hjälp att ta tillgångar i beslag från dömda kriminella från Sverige.

– Utan tvekan. Det är prioriterat. När sådana förfrågningar kommer in måste de verkställas inom sju arbetsdagar, säger Sauod Almutawa.

– Dubai är inte en fristad för olagliga medel eller olagliga aktörer, säger han.

Enligt SVT:s uppgifter gömmer sig sju personer som är efterlysta i Sverige i Förenade Arabemiraten. En av dem kopplas till ett omfattande narkotikabrottslighet och inblandning i ett uppmärksammat mord i Uppsala 2017, ett brott som två ledande personer i Dödspatrullen nyligen åtalats för.

Svenskarna i Dubailäckan

Läckan innehåller detaljerade uppgifter om hundratusentals fastigheter i Dubai, bland annat vilka som står som registrerade ägare, under åren 2020 och 2022.

Uppdrag granskning har identifierat 887 svenskar som stått som registrerade ägare till fastigheter i Dubai under något eller båda åren. 66 av dem är dömda för brott, har skulder till staten eller får bidrag i Sverige.

Uppgifterna kom först till Center for Advanced Defense Studies (C4ADS), en ideell organisation baserad i Washington D.C. i USA som forskar om internationell brottslighet och konflikter. Materialet delades sedan med norska E24 och Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), som i sin tur delade materialet med ett internationellt nätverk av journalister.

Dataunderlaget kommer från en serie läckor från Dubai Land Department. Uppdrag granskning har verifierat identiteterna på svenskarna i läckan.

2022 ägde svenskar fastigheter i Dubai till ett värde av totalt 430 miljoner USD, motsvarande 4,3 miljarder kronor, enligt en beräkning som har gjorts av forskare vid The EU Tax Observatory i Paris och Skatteforsk – Centre for Tax Research i Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.