Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det ska vara svårt att vara kriminell” – Brå-chefen listar tre sätt att bryta utvecklingen av det dödliga våldet mot unga män. Foto: Johan Nilsson/TT

Ny rapport: Det dödliga våldet mot unga män på historiskt höga nivåer

Uppdaterad
Publicerad

Antalet unga män som utsätts för dödligt våld är mycket högre i Sverige än i resten av Europa. Samtidigt sker merparten av det dödliga våldet i Sverige utanför kriminell miljö.

Det visar en ny kartläggning från Brottsförebyggande rådet.

Sedan 1990 har det dödliga våldet minskat i de nordiska länder. Men till skillnad från grannländerna har dödstalen vänt uppåt sedan 2013. Orsaken är nästan uteslutande dödsskjutningar. Det skriver Brottsförebyggande rådet (Brå) i en ny rapport om dödligt våld.

Fler unga män dör

Antalet unga män mellan 15-29 som har utsatts för dödligt våld har ökat kraftigt, där Brå konstaterar att antalet döda ligger på historiskt höga nivåer. År 2021 hade Sverige 42 avlidna män i kategorin per miljon invånare. Motsvarande siffra för hela Europa ligger på 28 avlidna.

Samtidigt är nu skjutvapen den vanligaste våldsmetoden och utgör 40 procent av fallen av det dödliga våldet. Ökningen beskrivs som starkt kopplad till händelser i kriminell miljö. Tidigare var den det dödligt våld med kniv, som förkommer i lika hög grad i dag.

Dödliga våldet sker oftast utanför kriminell miljö

Merparten av det dödliga våldet sker dock utanför kriminell miljö. Två av tre fall sker i andra sammanhang. Lika omfattande som dödligt våld i kriminell miljö är vad Brå beskriver som ”dödligt våld i samband med olika spontanbråk och andra dispyter” där den gemensamma nämnaren är att någon har avlidit som ett resultat av av impulsstyrda våldshandlingar i samband med en spontankonflikt, ofta med kopplingar till antingen alkohol eller droger.

Flest kvinnor avlider till följd av våld inom familjen

Av dödliga våldet inom familjen, vilket innebär att det riktas mot en partner eller en annan familjemedlem, motsvarade det en fjärdedel av samtliga fall av dödligt våld mellan åren 2018 till 2021. Av dessa fall var 66 procent kvinnor.

Om man tar hänsyn till befolkningsstorleken har 2,9 kvinnor dödats av sin partner eller en annan familjemedlem under 2021. Motsvarande siffra för Europa samma år är sex avlidna kvinnor.

om rapporten

Brottsförebyggande rådet har i rapporten ”Dödligt våld i Sverige sedan 1990” kartlagt det dödliga våldet i Sverige.

Det är den fjärde i en rad av Brås forskningsrapporter om dödligt våld i Sverige, baserade på material från rättsväsendet.

Analyserna bygger på granskade uppgifter från polisens förundersökningar och, i uppklarade fall, domar inhämtade från både tingsrätter och överrätter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.