Karin Ekman, ansvarig utgivare, SVT. Foto: SVT

”Systemet är trasigt”

Uppdaterad
Publicerad

Förövare går fria medan barn systematiskt överges, skriver SVT:s ansvariga utgivare om granskningen av den misstänkta idrottsläraren.

”Till slut blev det som att det var fel på oss, att det var ett normalt beteende.” Hon heter Sara och idag är hon vuxen. Men hon vittnar om hur såren efter övergreppen hon utsattes för under idrottstimmarna i skolan ännu inte har läkt.

Sara är också en av alla de kvinnor som hört av sig till oss, efter första delen i vår granskning av ”idrottsläraren”, en man som idag står åtalad för grovt barnpornografibrott, sexuellt ofredande och kränkande fotografering av över 100 minderåriga flickor på en högprofilerad skola i Mellansverige.

Nyhetsbloggen

SVT Nyheters granskning avslöjade hur mannens misstänkta övergrepp mot barn sträckte sig längre tillbaka i tiden än det nu aktuella åtalet, och att dessa ägt rum på flera skolor i Haninge kommun. Vårt granskande team kunde belägga hur mannen i fråga, trots nödrop från drabbade barn och oroade lärarkollegor, i praktiken tilläts härja fritt.

Någon polisanmälan gjordes aldrig. I stället tilldelades han verkningslösa förhållningsorder och varningar innan han till sist omplacerades – till en lärartjänst i en annan skola. Från vilken han sedan köptes ut, för en större summa pengar. ”Jag förhandlade med djävulen”, sade Lina Axelsson Kihlblom, grundskolechef i Haninge 2015-2018 och senare skolminister, framför SVT Nyheters kamera.

I den förhandlingen, och i en mångårig räcka beslut fattade av vuxna ansvarsbärare i skolor och kommunal förvaltning, offrades en då sjuårig Sara – tillsammans med minst ett hundratal andra utsatta barn. SVT Nyheter har i vår uppföljande granskning talat med drygt 20 av dessa idag vuxna kvinnor.

Vi kan nu fördjupa bilden av ett skolsystem där arbetsrätten ställs mot barnkonventionen, och hur en djupt problematisk praktik då uppstår: Förövare går fria medan barnen systematiskt överges, rättslösa.

I vår granskning är några nyckelpersoner anonymiserade, och skälen till det är flera. Hänsyn till de modiga kvinnor som valt att berätta väger tungt. Perspektiv är ett annat. Det trasiga systemet, snarare än enskilda individers ansvar, har varit och är SVT Nyheters fokus i denna pågående granskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet