En av vattentankarna som står uppställd vid Leksandshallen, på Arenavägen i centrala Leksand. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Leksandsborna ska fortsatt koka sitt vatten – besked tidigast under fredagen

Uppdaterad
Publicerad

Tidigast under fredag eftermiddag uppger Dala Vatten och Avfall att man kan lämna besked om kokningsrekommendationen i Leksand blir kvar eller kan hävas.

Kokningsrekommendationen i Leksand kvarstår. Vattenprover skickades för analys under måndagen och ytterligare prover ska ha tagits under tisdagen. För att rekommendationen ska hävas krävs två godkända prover.

Det var under måndagskvällen som rekommendationen om kokning av dricksvatten gick ut efter att ett försök till skadegörelse upptäckts vid en dricksvattenanläggning i Leksands kommun.

Sedan dess finns vattentankar uppställda vid Leksandshallen i centrala Leksand, men Leksandsborna uppmanas att i första hand koka vattnet som finns i kranen.

Vattetankarna bevakas

Flera tankar med vatten har placerats ut under veckan, men endast vid Leksandshallen. Anledningen till att det inte finns tankar på andra platser i kommunen är, förutom att det är en central plats där många rör sig, säkerheten.

– Det blir lättare för oss att bevaka om de finns på samma ställe, sa Lisbeth Martinsson Skinnar, vd på Dala Vatten och Avfall, tidigare i veckan.

Här berättar Dala Vatten och Avfalls vd om hur man skärper säkerheten framöver vid sina anläggningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är lite jobbigt” – Följ med till vattentanken i centrala Leksand där 13-årige Loke och några andra Leksandsbor hämtar dricksvatten. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.