Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christel Johansson arbetar inom hemtjänsten i Kungsbacka och berättar om ett fall nyligen där personalen tvingades begära stöd av polis vid ett brukarbesök. Foto: Rebecka Block/SVT

Oro för hot och våld i hemtjänsten i Kungsbacka när riskhanteringen brister

Publicerad

Arbetsmiljöverkets kritik mot Kungsbacka kommun om bristande riskbedömningar för hemtjänsten har väckt starka reaktioner hos hemtjänstpersonalen. ”Vi kan gå in och bli skadade själva” säger Christel Johansson.

Personalen är särskilt oroad över den omläggning till ensamarbete nattetid som kommunen nu genomför. Att arbeta två har hittills varit en trygghet.

I klippet ovan hör du Christel Johanssons berättar om hur personalen ser på Arbetsmiljöverkets kritik.

Bristande riskbedömningar

Arbetsmiljöverkets granskning, som kommer efter den villabrand där två personer omkom och två hemtjänstpersonal skadades, pekar på brister i bedömningen av risker som personal kan utsättas för i sitt arbete. De riskbedömningar som görs uppdateras inte och når inte ut till personalen, enligt Arbetsmiljöverket.

SVT Halland har sökt Vård– och omsorgsnämndens ordförande i Kungsbacka Hravn Forsne (M) som dock vill vänta med att uttala sig tills de egna utredningarna är klara.

SVT har tidigare varit i kontakt med Isa Urun, verksamhetschef för vård– och omsorg i Kungsbacka, som bemötte kritiken från Arbetsmiljöverket i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arbetsmiljöverket riktar efter branden i Vallda kritik mot Kungsbacka kommuns riskhanteringsarbete inom hemtjänsten, brister kan försätta medarbetare i fara. Foto: Rebecka Block/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.