Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolnedläggningen i Laholm klubbad. Enligt SDs Peter Berndtsson finns det andra sätt att spara och vad händer om det blir en folkomröstning? I klippet svarar Ove Bengtsson (C). Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Politikerna om beslutet om skolnedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Trots protester in i det sista utanför lokalen där fullmäktigeledamöterna var på väg in, togs beslutet om skolnedläggning för Genevads- och Ahlaskolan under tisdagen.

– Tragiskt och ett beslut som går emot opinionen, säger Peter Berndtsson (SD) till SVT.

Kan bli folkomröstning

En namninsamling med krav på en folkomröstning i skolbeslutet är inlämnad till kommunen med 2 200 namn. Vad händer nu om det blir en folkomröstning? I klippet svarar kommunstyrelsens ordförande Ove Bengtsson (C).

Överklagar beslutet

Båda Vänsterpartiets Björn Abelli och Martin Lönnstam från Medborgerlig Samling ligger redan i startblocket för att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

– Det är frågan om man brutit mot fullmäktiges tidigare beslut att först göra en ny utredning kring skolorna. Den utredning som presenterades nyligen hänvisade bara till redan existerande dokument. Det är ingen ny utredning, konstaterar Björn Abelli (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.