Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stora svarta rökmoln väller upp från branden i Örkelljunga på måndagskvällen. Foto: Lars Holm Flygare

Kraftig brand i gammal bygghandel i Örkelljunga

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand uppstod på måndagskvällen i en före detta bygghandel i Örkelljunga. VMA gick ut till allmänheten, och räddningstjänsten fattade till slut beslutet att låta byggnaden brinna ner.

– Vi utreder branden som mordbrand, säger Filip Annas, polisens presstalesperson.

Larmet kom runt klockan 18.30 under måndagen. Enligt SOS Alarm var minst tio enheter från räddningstjänsten på platsen. En kraftig rökutveckling syntes vida omkring.

– Eftersom vi inte kan utesluta att branden är anlagd, utreds den som mordbrand, säger Filip Annas vid polisen.

Får brinna ner

Det var en tom lagerlokal till före detta bygghandel som brann.

Någon spridningsrisk till angränsande byggnader fanns inte, enligt Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

Klockan 21.50 uppgav SOS Alarm att räddningstjänsten höll på med bevakning av platsen och att det fortfarande var åtta enheter kvar.

Ingen skadad

Det finns inga uppgifter om att någon person kommit till skada.

– Men en ambulans har valt att åka ut till platsen för säkerhetsskull, säger Therese Stålnacke, teamleader på SOS Alarm.

VMA utfärdat

En timme efter det första larmet har ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, skickats ut av räddningsledaren på plats. Uppmaningen till alla i området var att gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Brandmännen är fortfarande kvar på platsen. När platsen har svalnat kommer vi att göra en teknisk undersökning för att utreda omständigheterna, säger Filip Annas vid polisen vid 22-tiden på måndagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.