Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jan Fjordell, vd vid Tekniska Verken i Kiruna, om varför han tycker att Kirunaborna drar en vinstlott när nya ledningar ska dras i marken. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Sprickorna en vinstlott när VA-ledningar måste bytas ut i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Kirunaborna är vinnare när gamla fjärrvärme och vatten- och avloppsledningar måste bytas ut eller byggas i nya Kiruna centrum på grund av LKAB:s gruvverksamhet.

– Stadsomvandlingen är en stor möjlighet för Kirunaborna, säger Jan Fjordell, vd vid Tekniska Verken i Kiruna.

Delar av ledningarna som förser Kiruna med fjärrvärme och dricksvatten kommer inom kort att påverkas av sprickor och deformationer i marken, vilket äventyrar bland annat uppvärmningen av Kiruna.

Som en del av stadsomvandlingen anläggs därför nya ledningar som säkrar energiförsörjningen till fjärrvärmenätet med spillvärme från LKAB.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Tickande bomb

På många ställen i Sverige är VA-systemem en tickande bomb. Det handlar om gamla, slitna och läckande VA-ledningar och fjärrvärmeledningar som måste bytas ut. En del ledningar är över hundra år gamla.

Vinstlotten för Kirunaborna är enligt Jan Fjordell att LKAB står för kostnaden. Det för ledningarna som påverkas av markrörelser samt de ledningar som ingår i samhällsomvandlingen till nya Kiruna centrum.

Slipper betala allt

– Hela stadsomvandlingen är en stor möjlighet Jag skulle vilja säga att det är Kirunaborna som tjänar på det här. Den fördel vi får, är att vi inte behöver inte ersätta alla de gamla rören. I upp till 30 procent av vårt nät får vi ersättning från LKAB, säger han.

I klippet berättar Jan Fjordell mer om Kirunabornas lycka.

Infrastrukturprojektet i Kiruna

I projektet som är en av de största kulvertinvesteringarna någonsin i Kirunas historia kommer drygt fem kilometer nya fjärrvärme- och dricksvattenledningar att dras. Ledningarna placeras utanför det så kallade deformationsområdet för att därigenom trygga den framtida försörjningen till Kirunaborna.

Satsningen är även ett infrastrukturprojekt för spillvärmeledning från LKAB. Från 2024 kommer cirka 70 procent av energin i fjärrvärmen komma från återvunnen spillvärme som uppstår i LKAB:s malmförädlingsprocesser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet