Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Lina Anychehenko, forskare på Luleå tekniska universitet, berätta hur viktigt det är att få psykologstöd på hemspråket. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Psykologer finns – men krigsflyktingar får inte hjälp på ukrainska

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainska psykologen Lina Anychehenko på Luleå tekniska universitet ser ett stort psykiskt lidande bland ukrainska flyktingar. Nu efterfrågar hon mer psykologhjälp på det egna språket. Och kunskapen finns – men svenska regler kring legitimationen sätter stopp.

Lina Anychehenko är ukrainsk psykolog och flydde själv från Ukraina efter krigsutbrottet. I dag arbetar hon på LTU med forskning om psykisk ohälsa bland unga svenska kvinnor.

Bär på svåra trauman

Samtidigt har Lina Anychehenko kontakt med andra ukrainska flyktingar i Norrbotten. Hon säger att många av dem har ett stort psykiskt lidande, dels av trauman från kriget men också av att dagligen se nyheter om hur deras hemland bombas sönder samtidigt som familjemedlemmar är kvar i landet.

Norrbotten och kriget i Ukraina

– Många ukrainska barn i Sverige lider av oro och många mammor, som kommit hit ensamma med barnen, lider av depressiva tillstånd. Det är viktigt att de kan få psykologisk hjälp på det egna språket här och nu, annars riskerar deras tillstånd att förvärras, säger Lina Anychehenko.

Kan – men får inte hjälpa

Enligt henne finns det för närvarande 65 psykologer med ukrainsk legitimation i Sverige och hon är kritisk till att dessa inte har möjlighet att utöva sitt yrke.

– I till exempel Nederländerna finns det strukturer uppbyggda för att ukrainska psykologer ska kunna ge behandling till sina landsmän på flykt.

Kravet: Behärska svenska

För att få kalla sig psykolog i Sverige krävs det en svensk psykologlegitimation vilket man ansöker om hos Socialstyrelsen. Ett av kraven är att kunna svenska men enligt Socialstyrelsen går det bra att ge psykologiskt stöd utan legitimationen. Men då får inte yrkestiteln användas.

Vårdgivare har möjlighet att ge psykologisk behandling till flyktingar. Men då med hjälp av tolk vilket det råder stor brist på i Sverige.

I klippet hör du Lina Anychehenko berätta hur viktigt det är att få psykologstöd på hemspråket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet