Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ayla Yavuzalp, ordförande i Sveriges oberoende bryggerier, ser gärna skattelättnader för hantverksbryggarna. Mer om det i videon. Foto: Privat

Vart tredje hantverksbryggeri hotat – branschorganisationen vill ha sänkt skatt

Uppdaterad
Publicerad

Stigande kostnader och fallande efterfrågan gör att 31 procent av småbryggerierna i landet riskerar att stängas. Enligt Sveriges oberoende bryggerier vore lägre alkoholskatt på hantverksöl en lösning på krisen.

– Vi ser företag som stänger som egentligen skulle kunna vara lukrativa, säger Ayla Yavuzalp, ordförande i Sveriges oberoende bryggerier.

Vill ha skattelättnad

Hon anser att det är de cirka 450 hantverksbryggarna som bär upp dryckeskulturen i Sverige.

– Och försvinner vi, försvinner en hel kultur.

Föreningen anser att en väg ur krisen vore en differentierad alkoholskatt.

Mer om det, och vad småbryggerierna tillför, hör du i videon.

M-politikern: förbättra konkurrensvillkoren

Den moderata riksdagsledamoten Camilla Brunsberg har motionerat om att införa differentierad alkoholskatt för hantverksbryggerierna. Riksdagen ställer sig bakom motionen och vill att möjligheterna för ändring av skatten ses över.

Det är bara Sverige och Spanien inom EU som inte har skillnader i skattesatserna för de mindre bryggerierna.

– Man ställer gärna den här frågan mot folkhälsan, men de små producenterna säljer alldeles för lite alkohol för att det skulle vara en diskussionsgrund, säger Ayla Yavuzalp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.