Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På riksväg 23 mellan Rolsberga och Sandåkra fångades 703 fartsyndare under 2022 – hör mer klippet om vad boende i närheten tycker om det. Fordonet på bilden har inget med fartsyndarstatistiken att göra. Foto: Johan Dernelius/SVT

Fortkörarnas mardröm – här fångades flest fartsyndare i Skåne

Publicerad

Även om man vet att man kör i rätt hastighet kollar man alltid lite extra på hastighetsmätaren när man ser vägskyltarna med kamerasymbolen. 2022 fick Skåne tre nya sträckor med fartkameror och utbyggnaden fortsätter.

Trafiksäkerhetskamerorna, som de officiellt heter hos Trafikverket och polisen, mäter fordonets hastighet med hjälp av radar och fotograferar när någon kör fortare än vad som är tillåtet på vägen. Bilden kompletteras med information om bland annat tid, plats och hastighet. Den skickas sedan automatiskt till polisen. Polisen utreder ärendet och bötfäller sedan föraren.

– Under 2022 sattes kameror upp på tre nya sträckor i Skåne:  Ystad-Brösarp, Osby–länsgränsen och strax utanför Röstånga, säger Eva Lundberg, utredningsledare på Trafikverket.

Mycket byråkrati

Trafikverket och polisen har enats om att sätta upp fler trafiksäkerhetskameror under de närmaste åren.

– Det finns fler sträckor som vi arbetar med i Skåne.  Vi är beroende av att markägare ger tillstånd och av elnätsägarnas framdragning av el. Eftersom det senare kan ta mycket lång tid och ibland resultera i att vi inte kan etablera platser, så är det inte möjligt att säga vilka sträckor som kommer under 2023, säger Eva Lundberg.

Och ”vinnaren” är...

Den vägsträcka där flest fartsyndare åkte fast är den södra delen av riksväg 23 där 703 stycken åkte fast. På andra plats återfinns förra årets ”vinnare”, riksväg 21 mellan Klippan – Perstorp med 690 fartsyndare.

Den vägsträcka där man körde mest laglydigt var väg 13, utanför Röstånga och där togs 116 stycken bilister. En plats som 2021 innehades av Tollarp.

2022 tog fartkameran i Röstånga ”bara” 116 bilister. Året innan var det Tollarp som kunde stoltsera med minst antal bötfällda. Foto: Johan Dernelius

Den sträcka där flest fartsyndare togs i hela Sverige var 2022, Bräckemotet i Göteborg med hela 2 361 överträdelser.

Skånes mest effektiva fartkameror

1. 703 st böter utfärdade, Rv23 Rolsberga-Sandåkra

2. 690 st, R21 Klippan-Hyllstofta

3. 687 st, Lackalänga-Kävlinge

4. 684 st, Lv 108 Svedala-Lund

5. 668. Lv 102 Dalby-Lund

6. 664 st, Munka Ljungby-Rebbelberga

7. 660 st, Hjärnarp-Hov

8. 658 st, Rv 21, Kungsborg

9. 658 st, Lv 110 Saxtorp-Ekeby

10. 653 st, Finja-Örkelljunga

(Källa: Trafikverket)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.