Två personer greps efter en polisinsats i Ronna den 26 april i år. Polisen sköt varningsskott vid ingripandet. Foto: Blåljusbilder

Efter varningsskott i Ronna – utredning mot polis läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Under en insats i Ronna i slutet av april där två män greps misstänkta för grovt vapenbrott avlossade en polis ett varningsskott. Polisen anmäldes för misshandel och olaga hot i samband med händelsen – en utredning som nu lagts ned av åklagare.

Det var kvällen den 26 april som polisen larmades till Ronna efter att flera personer setts med vapenliknande föremål utanför ett bostadshus. Två yngre män greps och häktades senare misstänkta för grovt vapenbrott.

I samband med händelsen avlossade polisen ett varningsskott. En utredning inleddes på polisens avdelning för särskilda utredningar om tjänstefel – men den har nu lagts ned.

Befann sig i nödvärnssituation

”Det finns inte anledning att ifrågasätta polisens uppgifter om att han befann sig i en nödvärnssituation när varningsskottet avlossades. I vart fall går dessa uppgifter inte att motbevisa” skriver åklagaren i sitt beslut.

Polisen anmäldes också för misshandel och olaga hot av en av de gripna männen och även i de fallen har åklagaren nu lagt ned förundersökningen.

Går inte att bevisa brott

Åklagaren menar att det inte går att bevisa om polisen gjort sig skyldig till brott och att fortsatt utredning inte kan antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt.

Ingen person skadades vid ingripandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.