Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om vad som blev avgörande för att det ideella arbetet inleddes. Foto: Simon Lundvall/SVT

Här får Hasiors ”Solspann” i Södertälje ett ansiktslyft: ”Har blivit som ett skötebarn”

Uppdaterad
Publicerad

I den varma solen arbetar volontärer med att putsa upp den polska konstnärens Wladyslaw Hasior skulptur ”Solspann”. I fokus för dagen är just att återställa solen i konstverket till sin ursprungliga glans – och färg.

– Den var röd en gång i tiden, och nu ska den återskapas, säger Roger Sellberg, kulturhistoriska föreningen i Södertälje.

Under måndagen kunde den som ville hjälpa till att rensa mossa och ogräs på kullen intill Sydpoolen i Södertälje.

Kulturhistoriska föreningen, Södertälje konsthall och ABF kallade till arbetsdag för att ge ”Solspann”, i folkmun känd som ”Hasiors hästar”, ett ansiktslyft.

En av få bevarade skulpturer

Arbetet med att bevara konstverket började efter 50 års-jubileet när polska experter berättade att ”Solspann” var ett mycket ovanligt konstverk.

– Vi fick reda på att det här är nästan det enda verket i den här storleken av Hasior som finns kvar i världen. Då satte vi igång med arbetet, säger Roger Sellberg från Kulturhistoriska föreningen.

Hör mer om arbetet och passionen bakom i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.