Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helle Orr, ordförande för Akademikerförbundet SSR i Eskilstuna, oroar sig för att elevhälsan ska få mindre resurser i skolomorganisationen. Enligt uppgifter till SVT är ett hundratal tjänster inom grund- och gymnasieskolan övertaliga. Foto: SVT

Stora neddragningar väntar skolan i Eskilstuna – oro för elevers hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal tjänster kan bli övertaliga inom grund- och gymnasieskolan i Eskilstuna, enligt uppgifter till SVT. Förhandlingarna som inleds på måndag handlar bland annat om förändringar inom elevhälsan.

– Det är oroande. Vi ser en ökad ohälsa i samhället och arbetsbelastningen för kuratorerna är redan tung, säger Helle Orr, ordförande för Akademikerförbundet SSR i Eskilstuna.

Eleverna är färre och därför ska skolorganisationen krympa. Så ser verkligheten ut i flera sörmländska kommuner. I Eskilstuna pågår just nu en omfattande omorganisation. SVT har tidigare berättat om att omkring 100 tjänster väntas försvinna inom förskolan, och nu är det grund- och gymnasieskolans tur.

Specialresurs försvinner

Ett av förslagen handlar om att göra om Pedagogiskt centrum. Där jobbar bland annat kuratorer som stödjer de kommunala skolorna i deras arbete med elever som behöver stöd, till exempel hemmasittare. Nu kan ett av de två stödteamen behöva läggas ner.

Skolneddragningar i Eskilstuna

– Det skulle innebära mer arbete för kuratorerna på de enskilda skolorna, säger Helle Orr.

I klippet ovan hör du om Helle Orrs oro inför omorganisationen.

Färre tjänster totalt

Men enligt förvaltningschefen Lina Axelsson Kihlblom är det inte tal om att dra ner tjänster inom elevhälsan, bara att flytta dem.

– Jag kan förstå att man blir orolig. Men vi flyttar resurserna från den centrala enheten (Pedagogiskt centrum, reds. anmärkning) till skolorna. Det blir inte mindre pengar eller färre tjänster till elevhälsan, bara att de finns närmre eleverna och lärarna och det tror vi är bra, säger hon.

Däremot bekräftar hon att det kommer att försvinna tjänster inom grund- och gymnasieskolan totalt sett. Men hon vill inte säga hur många eller var.

– Förhandlingarna är klara nästa vecka, vi måste ge oss till tåls tills dess, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolneddragningar i Eskilstuna

Mer i ämnet