Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Familjen Karl och Josefine Dyall beskriver hur de drabbas om förskolan på Björkö stängs. Ordföranden i barn- och skolnämnden svarar på kritiken. Foto: Tomas Blideman/SVT

Norrtälje vill stänga förskolor i skärgården – föräldern Karl Dyall: ”Dödsstöten för oss”

Publicerad

Styret i Norrtälje kommun vill lägga ned förskolorna i Herräng och på Björkö. Orsaken är att det är för små barngrupper.

– Det här blir dödsstöten för oss. Vi kan inte åka bil två timmar fram och tillbaka till närmsta förskola, säger Karl Dyall, som driver en yogaanläggning på Björkö tillsammans med sin fru Josefine Dyall.

Både oppositionen och vårdnadshavarna är kritiska till förslaget och menar att det är ogenomtänkt och rimmar illa med kommunens mål om en levande landsbygd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Robert Beronius (L), ordförande i barn- och skolnämnden, svara på oppositionens Sofia Ringkvists (C) kritik om att lägga ned skärgårdsförskolorna. Foto: Tomas Blideman/SVT

Familjen Dyall driver en yogaanläggning och säger att de tvingas flytta om förskolan stänger.

Det politiska styret hänvisar till det låga barnantalet.

– Det är ett väldigt lågt barnantal för att bedriva en förskola enligt de riktlinjer och intentioner som finns i skollagen, säger Robert Beronius (L), ordförande i barn- och skolnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.