Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Återfallen på rättspsyk i Kristinehamn är de senaste tio åren mer än dubbelt så högt som rikssnittet. Foto: SVT

Rättspsyk i Kristinehamn toppar återfallsstatistiken – över 40 procent begår nya brott

Publicerad

Rättspsykiatrin i Kristinehamn har högst andel återfall i brott under vårdtiden utav samtliga rättspsykiatriska enheter i Sverige. Som mest var andelen återfall över 40 procent inom den öppna rättspsykiatriska vården.

– Det är det yttersta tecknet på en vård som inte fungerar, säger säger Jenny Wetterling från Riksförbundet för social och mental hälsa.

Det är statistik från det nationella rättspsykiatriska kvalitetsregistret RättspsyK som visar att rättspsykiatrin i Kristinehamn har högst andel återfall i brott under vårdtiden. Sett över den senaste tioårsperioden ligger andelen återfall inom såväl sluten- som öppenvården på 26 procent.

– Det här visar på någon form av misslyckande, säger Jenny Wetterling som är styrelseledamot i Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH.

Rättspsyk i Kristinehamn

Patienter med missbruksproblem

Återfallsfrekvensen i Kristinehamn är mer än dubbelt så hög som riksgenomsnittet. Verksamhetschefen på rättspsyk, Monica Gustavsson menar att den höga återfallsfrekvensen beror på att de är bättre än andra på att rapportera exempelvis patienter som brukat narkotika under vårdtiden.

– Vi har patienter med missbruksproblematik. För tio år sedan utgjorde de 60 procent av patienterna, nu är de 70 procent. Så då tänker jag att vi ändå minskat andelen återfall i brott under den här perioden, säger Monica Gustavsson.

”Väldigt lite behandling”

Men Jenny Wetterling på RSMH har en annan bild av orsakerna bakom återfallen.

– Jag har haft kontakt med inneliggande patienter och de upplever att det är väldigt lite behandling. De trampar runt på avdelningen, dricker kaffe och röker cigaretter och det för inte människan vidare någonstans, säger Jenny Wetterling.

Rättspsyks verksamhetschef anser dock inte att vården brister.

– Patienterna får bättre vård nu än tidigare och de får absolut den vård de har rätt till, säger Monica Gustavsson.

Genomsnittlig återfallsfrekvens för perioden 2014 – 2023:

Begreppet återfall i brottslig gärning används inom rättspsykiatrin när patienter gjort någonting som har eller skulle ha kunnat leda till en polisanmälan under pågående vård. Det kan handla om att de knarkat under en permission, misshandlat en medintagen, vårdare eller begått någon annan brottslig handling.

Andel återfall i brottslig gärning:

Slutenvård:

Kristinehamn: 26 procent (Max: 2015: 31,8 procent, 2022: 31,1 procent)

Riket: 12 procent (Max: 2023: 13,2 procent)

Öppenvård:

Kristinehamn: 26 procent (Max: 2022: 41,2 procent, 2023: 35,0 procent)

Riket: 7 procent (Max: 2022: 9,0 procent)

Registerhållaren vid Nationellt rättspsykiatriskt kvalitetsregister, Helena Andreasson, uppger att det finns varierande kulturer gällande rapportering av återfall men att det bara till viss del kan förklara den stora skillnaden mellan återfallsfrekvensen i Kristinehamn jämfört med övriga landet.

Källa: Nationellt rättspsykiatriskt kvalitetsregister

Våld vanligaste brottet bakom rättspsykiatrisk vård

Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att under perioden 2009 – 2017 vårdades 2875 personer inom rättspsykiatrin.

Av de dömda hade 47,9 procent begått någon form av våldsbrott. (BrB 3 kap Brott mot liv och hälsa).

52,2 procent av de vårdade hade tidigare dömts för brott, dock ej till rättspsykiatrisk vård.

Den största åldersgruppen var 25-34 år och utgjorde 31,8 procent av de intagna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättspsyk i Kristinehamn

Mer i ämnet