Vad är viktigt i livets slutskede? Vad gör vården bra och finns det något som bör förbättras? Foto: SVT

Chatt: Hur har du som anhörig upplevt vården i livets slutskede?

Uppdaterad
Publicerad

Många av er delade med er av era tankar och erfarenheter av vård i livets slutskede. Här kan ni läsa alla inlägg som publicerades.

Hur har du som anhörig upplevt vården i livets slutskede?

Pinnat inlägg

Tack alla ni som delat med er av era erfarenheter av vård i livets slutskede.

Vi har nu stängt av möjligheten att kommentera, men nedan kan ni läsa de inlägg som publicerades under det att chatten var aktiv.

V • När pappa närmade sig slutet av sin cancer togs det beslut om att koppla in hemsjukvårdsteamet för vård i livets slutskede. Men remissen blev av någon orsak försenad en dryg vecka så hemsjukvåsteamet fick inte remissen förrän dagen innan storhelg. De ringde oss samma dag och meddelade att de tyvärr inte skulle hinna skriva in pappa i hemsjukvårdsteamet innan storhelgen men att det skulle ordnas direkt efter storhelgen. Tyvärr blev pappa hastigt försämrad redan samma kväll och han somnade stilla in hemma morgonen efter. Eftersom han inte var inskriven i hemsjukvårdsteamet fick vi anhöriga ingen hjälp alls. Vi fick själva ringa runt tills vi fick tag på tjänstgörande läkare inom primärvården. Just den storhelgen hade man haft svårt att bemanna så tjänstgörande läkare var inlånad från en grann-region. Vi fick vänta i flera timmar innan läkaren kunde komma hem till oss för att dödförklara pappa. Läkaren som kom var respektfull och förstående men eftersom hen var vikarie hade hen inte tillgång till varken rätt papper för att skriva en dödsattest eller information om vart vi skulle vända oss för att pappas kropp skulle bli hämtad och förd till bårhuset. Vi fick själva ringa runt till flertalet begravningsbyråer innan vi till slut fick tag på den begravningsbyrå som hade helgjouren den helgen. Jag glömmer aldrig hur utelämnade och övergivna vi anhöriga kände oss av vården. Någon ursäkt för klanteriet med den försenade remissen fick vi aldrig från den ansvarige läkaren eller mottagningen. Däremot blev personalen i hemsjukvårdsteamet bestörta när de efter helgen fick höra hur vi lämnats ensamma utan stöd av vården i vår svåra stund.

Eva • Stor skillnad på vård i olika regioner. I Kalmar var den paliativa vården toppen i Skåne under all kritik. Där gav man alvedon som smärtstillande mot skelettkcancer!!! Fruktansvärt! I regionen fanns 10 platser som skulle räcka till boende i 5 städet! Det säger sig självt att det inte räcker!

Agneta Eskilson • Det jag har sett imponerar som helhet inte något vidare utom i ett fall (en liten detalj )

Elisabeth • Min sambos syster dog i januari av cancer. Hon bodde o levde ensam. Vi bodde långt ifrån henne. Tidigt sattes hemhjälp in och hon knöts till palliativa teamet. De var proffsiga o hjälpsamma. Vinsch hon kunde ta kontakt vb. För henne betydde detta så mycket. Hon kunde vara hemma in i det sista. Sista dagarna bad hon om att slippa sova själv. Dalarna saknar hospice vilket är synd. Hon hamnade på ett bra ställe där hon somnade in efter två dygn. Palliativa teamet fanns med hela tiden. Vi är så tacksamma för all hjälp hon fick. Så fina människor som var omkring henne. Vi blev också bemötta med respekt. Tack

Annika • Min pappa fick palliativ vård på Kungsbacka sjukhus under sin sista vecka för några år sedan. Personalen var fantastiskt och gjorde allt så mycket lättare för både min pappa och oss anhöriga. Närvarande, empatiska och lyhörda för både oss och pappa. Det hade inte kunnat varit bättre vård tror jag.

Christer Lindgren • Min hustru gick bort för 3 veckor sedan. Men jag måste säga att personalen på sjukhuset var underbara i hennes slutskede. De gav allt vad hon ville ha. Efter att hon varit sjuk i så många år så var personalen underbar. Jag som anhörig make har ingenting att klaga på.

Magnus P:son Lennholm • Både min mamma och pappa gick bort i cancer. Mamma 2002 och pappa 2021.

Mina föräldrar hade båda palliativ vård genom Region Dalarna & Falu lasarett. Jag kan bara lyfta på hatten och uttrycka min stora tacksamhet till båda det mobila teamet & den palliativa vårdavdelningen inne på Falu lasarett.

Ett stort stöd både till mina föräldrar och till mig och min familj. Det är en jobbig resa att genomföra men medarbetarna i den palliativa vården gör den oerhört mycket lättare. :-)

Återigen ett stort tack till den Palliativa vården i Region Dalarna & i synnerhet till er på Falu lasarett. Nu hoppas vi att ni får möjligheten att skala upp verksamheten med ett Hospice också.

Birgit • Jag har varit med om palliativ vård när min bror närmade sig döden. Först i hemmet sedan på sjukhuset i Linköping. Måste säga att den var bra och medkännande. Men det behövs nog en närstående som finns med och styr upp vården. Ty varje patient har sina behov och önskemål. Vi som var med fick bra information och hjälp med smärtlindring etc.

Lasse • Strax innan mamma avled stals alla hennes smycken. Personalen struntade i henne och oss anhöriga. Vården försämrades och allt slutade med kaos och IVO anmälningar och svordomar.

Skärrat barn • Min far gick bort för ett par år sedan (64 år gammal) och hade då palliativ vård i hemmet hos min syster.
De sista dygnen i hans liv vart rent ut sagt vedervärdiga. Med otrevliga sköterskor som var väldigt otrevliga mot både oss anhöriga och vår far. Han plågades av smärta och andnöd i mer än tre dygn, då sköterskorna gav honom alldeles för lite medicin och med för många timmar mellan doserna. Jag och min syster fick ringa 112 åtskilliga gånger när han låg där i panik med smärta och andnöd, då sköterskorna inte kunde komma inom rimlig tid. Är fortfarande otroligt skärrad över att se min far så plågad. Med den erfarenheten jag varit med om vid min fars död, så hoppas jag att när dagen kommer för min del att det går fort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.