Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är lite nervös ifall jag klarar det eller inte” Aiza Daniyal, 13 om att springa en mil för första gången. Foto: SVT

Löparakademin pushar ungdomar att springa en mil

Uppdaterad
Publicerad

Just nu tränar Merrill från Bergsjön inför Blodomloppet. Hon är en av runt 25 ungdomar som med hjälp av den ideella föreningen Löparakademin tränar för att springa en mil.

– Jag är faktiskt taggad. Jag tror vi kommer orka, säger 14-åriga Merrill Okpamen

Klockan är 18 och ungefär 25 ungdomar och fem tränare har samlats vid Vårvindens fritidsgård i Biskopsgården. Det är konditionsträning vid Svarte mosse som står på schemat. Den 10 juni ska de springa en mil för första gången.

– Jag är lite nervös ifall jag kommer klara det eller inte, säger 13-åriga Aiza Daniyal.

Blodomloppet i Slottsskogen

Under tio veckor tränar barn från Göteborgs, så kallade utsatta områden, inför Blodomloppet. Ett milslångt lopp som har start och mål i Slottsskogen. Det är den ideella organisationen Löparakademin som anordnar träningarna. Syftet med föreningen är att skapa en mer jämlik hälsa och föreningen verkar i flera utsatta områden i Sverige.

14-åriga Merrill Okpamen och 13-åriga Aiza Daniyal är två av ungdomarna som i juni springer sin första mil.

Vad är det bästa med att springa?

– Man förbättrar sin kondition och så får man träffa kompisar, säger Aiza Daniyal.

Gratis skor

Löpakademin är sponsrade av ett skoföretag och skorna används som en morot för att barnen att fortsätta löpträna. Träningsprogrammet pågår i tio veckor och om de inte hoppar av innan programmet är slut får de ett par löparskor.

– Vi jobbar just då för att nå jämlik hälsa och riktar oss dit där vi ser att behoven är som störst. Så vi försöker motverka ojämlikhet, säger Ina Dowland Herrera, projektledare för Löparkademin.

Hon menar att barn med sämre socioekonomiska förutsättningar kan ha svårare att till exempel köpa träningsskor.

– Sedan är såklart alla högstadieungdomar som vill välkomna att vara med, även om vi riktar oss mot Biskopsgården, Hammarkullen, Bergsjön och Tynnered.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.