Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så är det att jobba med att skydda personer som lever under dödshot. Hör säkerhetssamordnaren Fredrik berätta. Foto: SVT

Så skyddar Fredrik personer som lever med dödshot: ”Digital nollning”

Uppdaterad
Publicerad

Många kvinnor som som utsätts för hedersvåld behöver olika former av skydd. Men trots att hotet kan gå i arv i generationer varar inte samhällets skydd för evigt.

– De som lever med ett allvarligt hedersrelaterat hot är extremt utsatta och begränsande i sina liv, säger säkerhetssamordnaren Fredrik.

Antalet anmälda hedersbrott har ökat med nära 44 procent de senaste tre åren, från 1025 anmälningar 2020 till 1470 år 2023,

Fredrik har en bakgrund som polis och arbetar nu i en verksamhet som erbjuder olika stöd- och skyddsinsatser för personer som är utsatta för hot och våld.

– Våra klienter behöver skydd av olika anledningar. Det kan vara ett hot kopplat till hedersvåld, någon som hoppat av från en kriminell organisation eller någons om behöver vittnesskydd, säger säkerhetssamordnaren Fredrik, som av säkerhetsskäl inte vill uppge sitt efternamn eller vilket företag han arbetar på.

Ökat skyddsbehov

Kvinnor som kommer från en hedersproblematik och som är i behov av en skyddsinsats är en grupp som ökar inom företaget, enligt Fredrik.

– Hälften av våra klinter kommer nu från en hedersproblematik, så såg det inte ut för ett par år sedan. Dessa kvinnor är en extra utsatt grupp eftersom skyddet från samhället vid något tillfälle kommer att upphöra, men där hotet från släkten kan gå i arv i flera generationer.

Ny identitet på hemlig ort

Lever man med ett allvarligt hot kan man få en ny identitet med ett nytt personnummer. Det är polisen som avgör om hotet är tillräckligt allvarligt.

– Att av säkerhetsskäl tvingas överge sitt tidigare liv och skapa ett nytt på hemlig ort är ingen lätt sak. Kvinnorna som kommer till oss lever med en stor rädsla inför att bli avslöjade, men också med en sorg över att ha fått lämna allt.

Stora säkerhetsrisker

Enligt Fredrik finns det alltid en risk att en klient röjs och riskerna för det har också ökat i och med sociala medier.

– Vi måste hela tiden göra säkerhetsbedömningar av situationen kring en klient. Det finns inget hundraprocentigt skydd, utan det gäller att minimera riskerna så gott det går, säger han.

Det här är hedersbrott

Ett hedersbrott begås för att bevara eller återupprätta en person, familj eller släkts heder.

Det kan vara att tvinga, hota eller misshandla någon och i värsta fall mordförsök eller mord.

Ofta är det flera personer i släkten som utför brotten. Det är vanligt att den som är utsatt inte vet att det är ett brott.

Information och rådgivning hittar du via Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck (NCH), www.hedersfortryck.se.

Antalet anmälda hedersbrott har ökat med 44 procent de senaste tre åren, från 1025 anmälningar 2020 till 1470 år 2023. Siffrorna som redovisas är uthämtade den 4 april 2024.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.