Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Jonsson är lärare på Dalabergsskolan och minns Saras tid med klassen. Foto: Lisa Johansson/SVT

Sara, 7, dog på flyktingbåt på Engelska kanalen – sörjs av klasskompisarna i Uddevalla

Uppdaterad
Publicerad

Sjuåriga Sara Alhashimi, 7, fick i februari lämna sin klass i Uddevalla när hon utvisades från Sverige.

I förra veckan fick läraren Eva Jonsson i Uddevalla berätta för flickans före detta klasskompisar att Sara trampats ihjäl när hon var på flykt.

– Hon hade mycket kompisar här. Vi satt och pratade i över en timma och alla fick säga sitt, men jag har lovat att ha framme kortet på henne, säger Eva Jonsson på Dalabergsskolan.

Det var i slutet av april som Ahmed Alhashimi försökte ta sig och sin familj till England i en gummibåt över Engelska kanalen. Men tumult uppstod när flyktingarna försökte ta sig på båten och Sara Alhashimi , 7 år, trampades ihjäl.

Sjuåriga Sara hade bott hos släktingar i Uddevalla sedan 2020 och fick sitt utvisningsbeslut i februari. Hon gick i en förskoleklass på Dalabergsskolan.

Hennes lärare Eva Jonsson minns Saras sista dag i skolan. Hon såg till att alla klasskamrater fick måla varsin bild som Sara sedan fick med sig hem.

– Jag blev väldigt starkt berörd av att de utvisade en så fin familj.

Tom stol i klassrummet

Dagen efter att Sara dött fick personalen på skolan reda på vad som hänt. När man följande dag berättade för klassen fanns många frågor. Saras tomma stol står fortfarande kvar i klassrummet och hennes namn är med i ”namnsången”.

– Det känns som att hon är med oss på något sätt, säger läraren Eva Jonsson.

Saras familj kommer ursprungligen från Irak men Sara ska vara född i Belgien. De har sökt asyl i flera europeiska länder men fått avslag. I ett försök att inte utvisas till Irak försökte familjen alltså ta sig till England.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.