Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barn utsätts – men utsätter även varandra utan att veta att de gör sig skyldiga till brott. Enligt polisen i Västerås är okunskapen stor: ”De skickar rena våldtäkter till varandra”. Foto: Naina Helén Jåma/TT/Christoffer Söderman

Allt yngre barn utsätts för sexualbrott på internet – nytt samarbete med kommuner i Västmanland ska få fler att anmäla

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningar om sexualbrott mot barn och unga på nätet har ökat det senaste året. De som anmäler brott blir allt yngre och många gånger begår barn själva brott omedvetet när de sprider klipp på sociala medier. Nu startar polisen i region Mitt ett nytt samarbete med kommuner och skolor för att öka kunskapen om problemen.

– Det går ner i åldrarna när man har tillgång till en telefon och sociala medier. Våra målsägande blir allt yngre, säger Madelene Christensen, förundersökningsledare hos polisen i Västerås.

De brottsoffer som polisen möter blir till exempel uppmanade att skicka nakenbilder eller att penetrera sig själva. Det kan vara i utbyte mot att få pengar eller att de blir hotade till att skicka nakenbilder.

120 ärenden i Västmanland

Hos polisens enhet ISÖB, internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn, jobbar man specifikt med just internetrelaterade brott. I hela region Mitt har enheten just nu drygt 500 ärenden.

– Här i Västmanland har vi 120 stycken ärenden. Vi har också 62 misstänkta personer för de här brotten som vi hanterar, säger Irina Ericson, gruppchef på ISÖB.

Samarbete mellan polis och skola

Nu inleder polisen i region Mitt ett samarbete med kommuner för att sprida kunskap om brotten och få in fler anmälningar då mörkertalet är stort. I Västerås har ett startprojekt dragits igång.

– Innan sommaren kommer vi ha ett möte hur vi går vidare. Vi är överens med kommunen att det här är något som ska fortsätta efter hösten, men vi vet ännu inte i vilken form, säger Irina Ericson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.