Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många av oss har ju flyttat hit för att skolan finns här”. I klippet träffar SVT föräldrar och barn vid skolan i Strömsholm. Foto: Jenny Berggren/SVT

Bygden sluter upp när mellanstadiet hänger löst: ”Skolan är Strömsholms hjärta”

Uppdaterad
Publicerad

Mellanstadiet på skolan i Strömsholm hänger löst när Hallstahammars kommun ska spara pengar. Och föräldrarnas protester får nu stöd både i och utanför bygden.

– Vi blir stoppade och påhejade när vi är ute och vi har över 800 insamlade namn, säger Sara Stener, en av föräldrarna.

Kommunens förslag att flytta mellanstadieklasserna från skolan i Strömsholm till Tunboskolan i Kolbäck för att spara pengar har väckt starka reaktioner.  

På skolan i Strömsholm finns idag förskola upp till årskurs sex. Där går cirka 110 barn som bor runtom i trakten.

Bland föräldrarna som startat en namninsamling för att protestera mot planerna är frågorna många. 

Lyfter trygghet, hälsa och skolskjuts

Förutom tryggheten lyfter de bland annat hälsoaspekten i att barnen inte längre kan cykla själva till skolan, de undrar hur skolskjutsen skulle organiseras och hur kommunen ser på svårigheter att rekrytera personal till en krympande skola samt att Strömsholm blir mindre attraktiv som bostadsort för familjer.

Men kommunen måste spara, om inte på mellanstadiet här så var menar ni?

– Till exempel skulle man kunna titta på den höga sjukfrånvaron bland personal i kommunen. Vad beror den på? Sådant kostar mycket pengar, säger Caroline Zetterberg, en av föräldrarna.

I klippet ovan träffar SVT föräldrar och barn vid skolan i Strömsholm.

Kommunen om turerna kring skolan: ”Det är främmande för mig”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett steg mot att lägga ner hela skolan? I klippet bemöter ansvarig politiker i Hallstahammars kommun barns och föräldrars oro och kritik mot att flytta mellanstadieklasserna från skolan i Strömsholm till Tunboskolan i Kolbäck. Foto: Herish Naseri

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.