Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På måndagen ska bankerna möta regeringen för att svara på vad de kan göra för att minska telefonbedrägerierna mot äldre. Foto: Uppdrag Granskning/SVT

Stormöte om telefonbedrägerier

Publicerad

Idag ska bankerna möta regeringen för att svara på vad de kan göra för att minska telefonbedrägerierna mot äldre.

– Vår bedömning är att bankerna kan göra mer för att vi ska ha trygga hushåll i Sverige. Vi tycker att bankerna kan anpassa sitt produktutbud så man gör det svårare för den här typen av bedrägerier. har Niklas Wykman, finansmarknadsminister (M) sagt till SVT.

Bara under 2022 så lurades svenskar på totalt på 5,8 miljarder kronor av bedrägerier. Problemen handlar ofta om att samarbetet mellan bankerna och polisen inte fungerat och att polisen sällan griper några bedragare så de kan ställas inför rätta.

När Uppdrag Granskning nyligen kunde visa hur bedrägerierna gick till så kallade statsminister Ulf Kristersson till sig bankerna och polisen för ett möte. I eftermiddag kommer besked om vad som ska göras för att sätta stopp för bedrägerierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.