Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan Rannerud, ordförande i rennäringsnämnden ser inte fog för den oron som finns kring Muonio samebys ansökan om att bli skogssameby. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi

Jan Rannerud om turbulensen i Muonio: ”Lugna ner er”

Uppdaterad
Publicerad

Oron är stor i Pajalaområdet efter att en diskussion har blossat upp angående Muonio koncessionssamebys vilja om att få bli skogssameby.

– Finns inte fog för den oron, säger Jan Rannerud, ordförande i rennäringsnämnden.

Bakgrunden till oron som nu har växt i området kring Pajala är en utredning om Muonio sameby som är beställd av Sametinget, där några av förslagen nu har blivit kontroversiella. Ett av förslagen är att staten ska friköpa alla allmänningsskogar i Pajala kommun och återföra marken till Muonio skogssameby.

– Jag säger, lugna ner er lite grann. Det här är uppblåst till en höjd som vi inte har en aning om vad det kan leda till, säger Jan Rannerud, ordförande i rennäringsnämnden.

Faktaunderlag om samebyn

Det är ett beställt arbete från Sametinget som överlämnades till regeringen som i sin tur beslutade att överlämna den till Renmarkskommittén. I ett inledningsskede har man tagit fram ett faktaunderlag om Muonio sameby för att se över möjligheterna att ge samebyn skogssamebystatus.

I utredningen fanns även en framtidskatalog med, där det uppradats möjliga vägar för staten att gå vidare. Där fanns det med alla tänkbara scenarier som inte prövats av varken utredaren eller Sametinget.

– Det finns inte sagt någonstans att man ska konfiskera mark, det finns inte med i någon plan, säger Jan Rannerud.

”Kommer inte att konfiskeras”

Finns det fog för skogsägarnas oro?

– Det finns inte fog för den oron. Vi pratar om civila rättigheter, civil egendom och det kommer inte att konfiskeras, säger han.

Var någonstans ligger processen nu?

– Frågan ligger just nu i faktainsamling hos Renmarkskommittén och sen kommer det att framöver att tittas på i ett betänkande som ska ut på remiss, säger Jan Rannerud.

Kan du se att den här frågan kan lösas?

– Våran utgångspunkt har ju varit att se om den kan lösas, och därigenom har vi beställt utredningen och på så sätt se om det finns något incitament eller något som kan stötta fram att man blir det, säger Jan Rannerud.

Turbulensen i Muonio har engagerat många och har kommit upp vid ett flertal tillfällen i diskussionen på plenum i Ubmeje/Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.