Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bert Sundström, utrikesreporter, om det ryska flygplanet som kraschade i Belgorod, Ryssland. Foto: Reuters. SVT.

Ryssland: Stort militärplan nedskjutet nära Ukrainas gräns

Uppdaterad
Publicerad

74 personer befaras omkomna efter att ett militärplan störtat i ryska Belgorod. Uppgifterna om varför planet kraschade och vad som fanns ombord går isär.

– Vi måste vänta och se vad utredningarna kommer fram till, säger Bert Sundström, utrikesreporter.

Ett ryskt militärt transportflygplan av modellen Iljusjin-76 kraschade under onsdagen i Belgorod, nära gränsen till Ukraina.

Rysslands försvarsdepartement kallar det för en ”terrorattack av Kievregimen” och hävdar att man upptäckt två avfyrade ukrainska robotar i samband med händelsen.

Kriget i Ukraina

Belgorodregionen har under de senaste månaderna varit under intensiv beskjutning och enligt TT ljöd flyglarm i närheten när kraschen inträffade.

Motstridiga uppgifter

Enligt Rysslands försvarsministerium befann sig 74 personer ombord, varav 65 ska ha varit ukrainska krigsfångar, på väg till en fångutväxling.

Den ukrainska tidningen Pravda skriver däremot att planet ska ha varit lastat med robotar, och hänvisar till obekräftade källuppgifter från Ukrainas militär, som är samstämmiga med liknande uppgifter till statliga nyhetsbyrån Ukrinform.

En fångväxling mellan Ryssland och Ukraina skulle äga rum idag, men blir nu inte av. Det säger Andriy Yusov, företrädare för Ukrainas underrättelsetjänst till Radio Svoboda, utan att specificera skälet.

Ett ryskt flygplan av den påstått nedskjutna modellen Ilyushin Il-76, här på en utställning i Dubai i november. Foto: AP

Tillbakadragna källuppgifter

Inledningsvis publicerade Pravda också uppgifter från ukrainska källor, som gjorde gällande att Ukraina sköt ned planet. Dessa har nu dragits tillbaka av tidningen, som säger att de inte stämmer överens med andra källor.

Enligt experter till BBC tyder tyder bildmaterialet på att flygplanet sköts ner, men det finns inga indikationer på vem som skulle kunna ligga bakom attacken, eller varför.

– I nuläget verkar det helt omöjligt att bevisa om det stämmer att det är ukrainska krigsfångar eller om det har funnits robotar ombord, säger Markus Göransson, krigsvetare vid Försvarshögskolan till TT.

Ukraina har inte kommenterat händelsen specifikt. Militären skriver dock i ett uttalande att de även fortsatt kommer att attackera ryska flyg i regionen. Varken vad som fanns på flygplanet eller varför det kraschade har verifierats av oberoende aktörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet