Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kosovos premiärminister fick vatten över sig när ett bråk utbröt i parlamentet. Foto: Ridvan Slivova/AP

Slagsmål i Kosovos parlament – premiärministern fick vatten kastat på sig

Publicerad

Kosovos premiärminister Albin Kurti fick vatten kastat på sig och slagsmål utbröt i parlamentet. Ledamöterna rök ihop efter tre dagar av intensiva debatter, rapporterar Reuters.

Det var när premiärministern höll tal vid talarstolen som en ledamot från ett oppositionsparti gick fram med en vattenflaska och kastade vatten över honom. Efter händelsen rusade andra ledamöter upp till talarstolen och slagsmål utbröt.

Kosovos talman Glauk Konjufca kallar våldet ”oacceptabelt” och säger att ”användandet av våld är straffbart”, enligt Reuters.

Händelsen skedde efter tre dagars debatt i parlamentet om en ljudinspelning mellan en partimedlem från Kurtis parti och en kosovoserbisk parlamentsledamot. I inspelningen ska partimedlemmen säga att hon pratat med kosovoserben Milan Radojcic, som USA satt in sanktioner mot på grund av organiserad brottslighet och korruption – och som är efterlyst av Kosovos myndigheter.

I norra Kosovo har det redan spända läget intensifierats sedan kosovoalbaner blev borgmästare efter valet i april, vilket flera kosovoserber bojkottade, rapporterar Reuters. Kosovos befolkning består av drygt 90 procent kosovoalbaner och cirka 5 procent kosovoserber.    

Se händelsen ifrån parlamentet klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finns det risk att våldsamheterna eskalerar? Utrikesreporter Ida Linde svarar på tre frågor om konflikten i norra Kosovo. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.