Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Landslagschefen om varför Alvar Myhlback fick plats i juniorlandslaget inför kommande säsong. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN

Ingen Alvar Myhlback i A-landslaget – VM-aktuell ändå

Uppdaterad
Publicerad

18-årige Alvar Myhlback siktar på VM i Trondheim, men han får dock inte plats i det svenska A-landslaget riktigt än – vilket det fanns de som trodde.

– Jag blir nästan lite chockad över att så många trodde det, säger han.

Myhlback, som i vintras satsade främst på långlopp, är uttagen i det svenska juniorlandslaget inför säsongen 2024–25.

Sveriges landslagschef Anders Byström utesluter dock inte att Myhlback kan slå sig in i den svenska truppen till den kommande säsongens stora höjdpunkt: senior-VM i Trondheim 2025.

– Det är jättekul att Alvar vill vara med och satsa på traditionell skidåkning igen. Han har juniorvärldsmästerskap och kanske seniorvärldsmästerkap också här i vinter, säger Byström under truppresentationen.

Byström om Myhlback

På frågan om det var aktuellt att Myhlback skulle ingå i A-landslaget svarar Byström:

– För ett A-landslag krävs det världscupresultat på högsta nivå och det har har inte riktigt fått till i vinter. Däremot när han är juniorvärldsmästare har vi övervägt om det finns en sådan möjlighet, säger Byström.

– Men han är nästsistaårsjunior och då känner vi att det är viktigt att han tillhör juniorlandslaget men att han får möjlighet att träna med A-landslaget.

”Sjukt mycket lägerdagar”

Till SVT Sport berättar Myhlback att han kommer att vara med på alla läger med juniorlandslaget, träna en del med A-landslaget och även träna tillsammans med sitt Ski Classic-lag.

En rejäl blandning, alltså. Och även en utmaning.

– Man får möjlighet till sjukt mycket lägerdagar. Så man får se lite. Man ska inte gå över någon gräns på något sätt. Det blir det man kan klara av och det jag tror blir bäst helt enkelt, säger han.

Han tror att det blir långloppstävlingar för honom även nästa år.

– Ja, det tror jag. Jag kommer inte åka långlopp bara för att göra det. Jag tycker om det, så får jag tid till det så är jag taggad på att göra det.

KLIPP. Anders Blomquist betygsätter Alvar Myhlbacks säsong:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Blomquist betygsätter Alvar Myhlbacks säsong Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.