Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kina, med bland annat Zhang Yufei i laget, tog OS-silver i 4x200 meter fristil vid OS i Tokyo 2021. Foto: Lisi Niesner / BILDBYRÅN

Wada håller extramöte om dopade simmare

Uppdaterad
Publicerad

Antidopningsorganisationen Wada meddelar att de kommer att hålla ett extrainsatt styrelsemöte för att diskutera fallet med de 23 kinesiska simmare som testades positivt för hjärtmedicinen trimetazidin.

Avsikten med mötet är, enligt ett uttalande från Wada, att styrelsen ska få tillfälle att ställa frågor om fallet till Wadas experter.

Wada har fått kritik för att simmarna inte stängdes av under utredningen. 13 av de 23 simmarna som lämnat positiva prover deltog på OS i Tokyo 2021 och tog tre guld.

Kinas antidopningsorganisation uppgav att idrottarna fått i sig hjärtmedicinen via mat som kontaminerats av substansen. En förklaring Wada köpte.

När detta avslöjades riktade den amerikanska antidopningsorganisation Usada skarp kritik mot Wada. I slutet av april meddelade Wada att man beställt en oberoende utredning, men inte för att gå kritikerna till mötes utan för att man ansett sig orättvist anklagad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Michelle Colemans reaktion på avslöjandet: ”Bra att det kommer fram” Foto: Jonas Ekströmer/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.