Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dansanta inre demoner tar för sig när Dansens hus för en stund förvandlas till en frisörsalong Foto: Henrik Norrsell

Demoner istället för speglar i dansverket ”Cosmetic demons”

Uppdaterad
Publicerad

Tre frisörer, tre kunder. Spegeln är utbyt mot en dansare som leker fram en koreografisk idé om en frisörsalong.

– Jag vill locka fram mörkret inom oss, säger Sindri Runudde, koreografen för föreställning ”Cosmetic demons” som spelas nu på Dansens hus i Stockholm.

Sindri Runudde  är dansare och koreograf och nycirkusartist med humor och fantasi som sin konstnärliga verktygslåda.

– Jag tar ofta triviala vardagssituationer och amplifierar dem – som en metafor för något annat än det du ser.

Runudde har bland annat gjort ”Golvet” – en duett där hen utforskar hur vi tar till oss dans bara genom beröringssinne och hörande – bortom det visuella.

I ”Delighthouse and the dark room” bjuds publiken, med sång, dans och popkulturella referenser, in till personliga berättelser om inre stormar.

Dansanta demoner

Idén till ”Cosmetic demons” föddes på en frisörsalong i Köpenhamn. Runudde fick spela tv-spel under klippningen. Då lekte hen med tanken att byta ut superhjältarna på skärmen eller spegeln med livslevande dansare som blir till demoner på scen.

– Jag vill med den här föreställningen locka fram, eller få kontakt med, våra inre demoner. Det kanske inte handlar om hår och utseende, säger Sindri Runudde.

Måste släppa kontrollen

”Cosmetic demons” är producerat i samarbete med Inkonst, Malmö, Norrlandsoperan och Dansens hus. Frisörerna byts ut på varje spelplats och kunderna likaså. Kunderna får på förhand vissa enkla instruktioner att följa och och blir därmed medskapare av verket under pågående föreställning.

– Man vet aldrig hur det komma att ser ut, där måste jag släppa mitt kontrollbehov. Läskigt, säger Sindri Runudde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.