Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det ekonomiska läget sätter sina spår även i konstvärlden, menar galleristen Oscar Carlson som är verksam vid Issues Gallery. Foto: Henrik Norrsell/SVT

Konstmässan Market art fair öppnar: ”Jätteviktigt för branschen”

Publicerad

I helgen arrangeras konstmässan ”Market Art Fair” i Stockholm, där 47 gallerier och över 100 konstnärer från de nordiska länderna är på plats.

Varje år får några av nordens främsta konstnärer en plats på Market art fair – en konstmässa på Liljevalchs och Spritmuseum i Stockholm.

En av dem Olav Christopher Jenssen, som efter att ha ägnat hela livet åt måleri nu ställer ut keramik.

– På grund av att min syn blivit så försvagad har jag fått ställa om hela min verksamhet, och då låg det nära till hans att börja skulptera sånt jag kanske inte kunde se, men använda andra sinnen till, säger han.

Tuff tid för branschen

Det ekonomiska läget sätter sina spår även i konstvärlden, det menar galleristen Oscar Carlson som är verksam vid Issues Gallery.

– Att ställa ut på konstmässor är jätteviktigt. Eftersom privatpersoner väljer att lägga sina pengar på andra saker än konstverk, säger Oscar Carlson.

Han nämner både momsfrågan och avdragsrätten – som idag gäller designmöbler men inte konst – som två potentiella lösningar.

– Det är två relativt billiga reformer som skulle få jättestor effekt på konstbranschen, menar Oscar Carlson.

Market Art Fair hålls i år i Liljevalchs konsthall och Spritmuseum på Djurgården i Stockholm den 17 maj – 19 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.