Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emmanuel Macron kallar kritiken mot Depardieu för en ”hetsjakt”. Frågan om den skådespelaren är en skam eller stolthet för Frankrike har nått fransk politik. Foto: LUDOVIC MARIN

Politikernas bråk om storstjärnan: ”Skämmer ut Frankrike”

Publicerad

Frankrikes president Emmanuel Macron och ett sextiotal franska kulturpersonligheter visar stöd för den våldtäktsanklagade franska filmstjärnan Gérard Depardieu.

Macron anser att den franska filmstjärnan Gerard Depardieu, som anklagas för flera våldtäkter, har blivit måltavla för en ”hetsjakt”.

– Jag hatar hetsjakter. Den rättsliga processen måste få ha sin gång, säger presidenten.

Dessutom fördömer flera kulturpersoner – däribland Carla Bruni och Nathalie Baye – situationen i ett öppet brev till Le Figaro.

”Vi kan inte förbli tysta inför lynchningen av honom, inför den onyanserade hatstorm som väller över hans person. Attackerar man Gérard Depardieu på det här sättet är det konsten man angriper”, står det i brevet.

Utpekad av ett dussintal

Depardieu har anklagats för ett flertal våldtäkter, bland annat av en kvinnlig spansk journalist tidigare i december. Han har därtill tidigare utpekats av ett dussintal kvinnor för sexuella trakasserier och övergrepp, men uppger sig vara oskyldig.

I och med en fransk tv-dokumentär där Depardieu uppträdde sexistiskt och trakasserade en tolk fråntogs han bland annat hedersutmärkelser och plockades bort från vaxmuseet i Paris.

Landets kulturminister Rima Abdul Malak är en av dem som ställer sig kritisk till Depardieu. Se mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.