Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här drar ned Dreamhack i skiten”. Se hur spelreklamen i sändningarna från Dreamhack görs, och hör kritiken mot festivalen från Spelberoendes riksförbund. Foto: ESL Faceit Groupd/TT

Spelinspektionen om Dreamhacks spelreklam: Kan vara olaglig

Publicerad

Det kontroversiella spelbolaget 1xbet sponsrar flera av Dreamhacks turneringar i Sverige i år, och har marknadsförts på plats under festivalen 2023.

Den svenska festivalen har hela tiden hävdat att deras reklamupplägg följer svensk lag. Men enligt Spelinspektionen kan sponsringen vara olaglig.

Myndigheten kommenterar inte enskilda fall. Kulturnyheterna har därför bett Spelinspektionen förklara lagstiftningen runt spelreklam på event och festivaler, och huruvida det är tillåtet att ta in ett spelbolag som saknar licens i Sverige som sponsor.

”Spellagen förbjuder uttryckligen främjande av spel som tillhandahålls utan nödvändig licens”, svarar Marcus Aronsson, utredare på Spelinspektionen, i ett mejl till SVT.

”Ett sponsoravtal med ett olicensierat spelbolag, som riktar sig mot den svenska marknaden utan nödvändig licens, kan tolkas som ett främjande”.

1xbet-reklam på plats

Dreamhack har tidigare hävdat att spelreklamen för 1xbet är laglig eftersom den endast görs i livesändningar för en internationell publik, och inte fysiskt på plats.

Kulturnyheterna har dock hittat flera exempel på hur reklam för fyra illegala spelbolag, däribland 1xbet, syns på spelare och skärmar på Dreamhack i Jönköping i november 2023.

Bör noga övervägas

”Det är av stor vikt att e-sportsarrangemang och festivaler är medvetna om den svenska spellagstiftningen och noga överväger sina sponsorskap”, skriver Marcus Aronsson.

Spelinspektionen understryker att en bedömning sker från fall till fall. Dreamhack skriver att de inte stämt av huruvida deras upplägg är lagligt med Spelinspektionen, men att de välkomnar myndigheten till dialog.

Spelinspektionens utredare Marcus Aronsson. Arkivbild. Foto: Per Nilsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.