De flesta stora kostnader förknippande med bilen har ökat mindre än inflationen, visar SVT:s kartläggning. Foto: Pontus Lundahl/TT

Allt billigare att äga och köra bil – så ser prisutvecklingen ut

Uppdaterad
Publicerad

Många bilister har nog koll på vad det kostar att tanka. Men allt annat? SVT har kartlagt prisökningar för att äga och köra bil. Resultatet: Jämfört med inflationen har det blivit billigare att både äga och köra bil de senaste 10 åren.

Priserna på nya bilar har ökat 20 procent på tio år. Begagnatpriserna har ökat 15 procent enligt SCB. Jämfört med inflationen på 32 procent har alltså kostnaden att köpa bil minskat avsevärt.

Bilkostnader har ökat mindre än inflationen

SVT:s granskning förra veckan visade att priset på bensin och diesel ökat snäppet mindre än inflationen. En uppgift som förvånade många. En del tittare reagerade och påpekade att det finns mycket annat kring bilägande som ökat i pris.

SVT har nu gjort en ny bred kartläggning av prisutveckling för olika delar av bilägandet. Slutsatsen är att de flesta stora kostnader förknippande med bilen har ökat mindre än inflationen. I reala termer har det alltså blivit billigare att ha bil.

Priset på biltillbehör har ökat mest

Så här ser prisutvecklingen ut på olika kostnader för bilägare.

Timpris på reparationer har ökat 26 procent. Reservdelar 14 procent. Försäkring har ökat 9 procent. Däck, service och besiktning har ökat lite mer än inflationen – 36 procent vardera – men alla tre är relativt små delar bilens totalkostnader. Mest har ”biltillbehör” ökat, plus 42 procent på tio år.

SVT har gjort en egen sammanräkning, där vi använts SCB:s viktning av de olika komponenterna.

30 procent dyrare att äga och köra bil

Den totala kostnadsökningen för att äga och köra bil ligger på strax under 30 procent.

2,7 procent mindre än inflationen.

Moderna bilar generellt lite bränslesnålare och de flesta som jobbar har fått reallöneökningar senaste tio åren.

Det ger två slutsatser:

1. Kostnaden att äga och köra bil har minskat.

2. Bilåkandets andel av människors livskostnader har minskat – om man inte kör mycket mer eller skaffat en väldigt dyr bil.

Bilägare som känner att det blivit tuffare ekonomiskt kan ha drabbats av prisökningar på andra håll än bilen. Räntor, boendekostnader, energipriser och mat är exempel på områden där priset ökat mer än inflationen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige har just nu lägst bensin- och dieselpriser av i stort sett alla västeuropeiska länder. Hör SVT:s reporter om hur det kunde bli så. Foto: Pontus Lundahl/TT

Prisökningen 2014-2024

INFLATION ( KPI) 32,5 procent

TOTAL PRISÖKNING BILAR 29,8 procent

Därav:

Bensin 95 oktan, 31,1 %

Diesel Mk II 31,3 %

Inköp ny bil 20 %

Inköp begagnad bil 15,7 %

Timpris reparation 25, 7 %

Byta bromsar 31,4 %

Försäkring 9,4 %

Parkering 31,5 %

Reservdelar 14, 1 %

Underhållsservice 36,7 %

Däck 36 %

Garage 29,3 %

Tillbehör 42,5 %

Besiktning 36,7 %

Tvätt 9,9 %

SVT har utgått från siffrorna i Statistiska centralbyråns databas för KPI, där olika grupper av varor och tjänster och dess prisutveckling kartläggs. Vi har sedan tagit genomsnittliga kvartalsvärden för samtliga prisgruppen för januari – mars för varje kalenderår senaste 10 åren.

Inflationen mätt som KPI har under samma tid har varit 32,5 procent. Mätt som KPI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.