Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med långa samtal, mängder av mejl och handskrivna brev testade SVT:s reporter hur snabbt man faktiskt kan få ett förstahandskontrakt i Stockholm utan kö. Foto: SVT

Så fick SVT:s reporter förstahandskontrakt i Stockholm på två månader

Uppdaterad
Publicerad

Nio år – det är den genomsnittliga kötiden för en vanlig hyresrätt i Stockholmsområdet. För många kan det kännas omöjligt att få en egen lägenhet, men det finns kortare vägar till ett förstahandskontrakt.

En ökad nyproduktion av hyresrätter de senaste åren har lett till att det är blivit enklare att få en ny hyresrätt i stora delar av Sverige, enligt Sofia Hansdotter, sakkunnig inom fastighetsutveckling vid bransch- och intresseorganisationen Sveriges allmännytta.

– Det går att få en nyproducerad lägenhet på under ett år i 70 procent av våra bolag, säger hon.

Även på Sveriges tuffaste bostadsmarknader, som i Stockholmsområdet, finns det alltså lägenheter som ibland är svåra att hyra ut – för dem som kan betala priset.

– De nya lägenheter som kommer ut idag är i regel ganska dyra. De har byggts med ganska höga byggkostnader och höga markkostnader. Det ger en högre hyra, så de tar längre tid att hyra ut, säger Sofia Hansdotter.

Hur får man tag på förstahandskontrakt?

Enligt vissa forskare finns till och med ett överskott av nyproducerade lägenheter. Men långt från alla har råd med en nyproduktion. För dessa kan en väg till förstahandskontrakt vara att kontakta hyresvärdar direkt.

Omkring hälften av privata hyresvärdars lägenheter utanför allmännyttan förmedlas direkt till privatpersoner – helt utan kötid. Det bedömer Jan Jörnmark, som är docent i ekonomisk historia och har forskat på Sveriges bostadsmarknad i flera decennier.

– Jag tror att en person som är hyfsat ung, skötsam, som har en bra arbetsgivare och en bra inkomst får en lägenhet ganska enkelt, säger han.

Enligt Jan Jörnmark finns det idag tusentals nyproducerade lägenheter som står tomma i större svenska städer. Både dessa och äldre, billigare lägenheter finns att knipa för den som är kontaktsökande.

– Det är bra om människor förstår att väntetiden inte behöver vara så illa som många tror. Den som ringer runt har goda möjligheter att få ett boende, det är jag övertygad om.

SVT:s reporter testade att kontakta hyresvärdar direkt via telefon, sms, mejl och brev för att testa om detta verkligen funkar. Se hur det gick i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.