Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Filip Heimfors, kommunpolis i Karlskrona, berätta om vilka typer av narkotika som har hittats i postförsändelser i klippet ovan. Foto: Frida Lindhe/SVT

Här jobbar polisen med postombud för att stoppa knarkhandel i Karlskrona

Publicerad

I Karlskrona samarbetar polisen med postombuden för att hitta narkotika som skickas med posten. Det senaste året har en ändring i postlagen lett till fler beslag.

– Det är allt från psykedeliska svampar till hasch som skickas, säger kommunpolisen Filip Heimfors.

Sedan ett år tillbaka kan postpersonal bryta tystnadsplikten och lämna uppgifter till polisen som gäller misstanke om brott, om brottet kan ge fängelse. Det kan till exempel handla om ifall ett brev eller paket misstänks innehålla vapen eller narkotika.

Polisen har fått fler larm

I Karlskrona kommun har polisen och postombuden samarbetat sedan flera år tillbaka för att stoppa narkotikahandel som sker via posten. Enligt kommunpolisen Filip Heimfors har lagändringen lett till att polisen fått fler larm och kunnat beslagta mer narkotika.

”Luktar ganska starkt”

Vad ska ombuden vara uppmärksamma på?

– Vissa preparat luktar ganska starkt och då kommer de märka det. Om man känner på paketet och det låter som att det är tabletter i kan det vara en misstanke, säger han.

Hör om hur polisen jobbar för att ombuden ska känna sig trygga i samarbetet i klippet ovan.

ÄNDRINGEN I POSTLAGEN

Hösten 2022 beslutade regeringen att ändra i postlagen med hänvisning till tystnadsplikten för personal i postverksamhet.

Postförsändelser som väger mindre än två kilo har omfattats av tystnadsplikt, det är den tystnadsplikten som har ändrats.

Lagändringen började gälla från den 2 januari 2023 och innebär att den som arbetar i postverksamhet får bryta tystnadsplikten och lämna uppgifter som gäller misstanke om brott, om brottet kan ge fängelse.

Det kan till exempel handla om brev med misstänkt narkotika, men även andra illegala varor som kan skickas via post.

Ändringarna gäller även företag som bara levererar paket.

Källa: regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.