Inga förebyggande hälsosamtal i sikte i Region Blekinge – trots att flera regioner infört det. Foto: Johan Nilsson/TT

Inga hälsosamtal om hjärt- och kärlsjukdom i Blekinge – en av få regioner utan

Publicerad

I Sverige har 17 av 21 regioner infört förebyggande hälsosamtal kring hjärt- och kärlsjukdomar. Men Region Blekinge har ännu inte hängt på.

– Som det ekonomiska läget ser ut just nu ser det mörkt ut, säger folkhälsostrateg Carina Svärd.

Enligt en enkät som Hjärt-Lungfonden gjort har flertalet av regionerna infört förebyggande samtal eller pilotstudier för att testa metoden.

– Riktade hälsosamtal är en vetenskapligt beprövad metod som kan ge människor ett längre och friskare liv. Att erbjudas möjlighet till hälsosamtal borde vara en rättighet oavsett var i landet man bor, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Blekinge inte med

I Blekinge har man ännu inte några planer på att införa de förebyggande samtalen, även om det har varit uppe på bordet vid flera tillfällen.

– Det finns ett förslag nu som vi har lagt fram, men det ska bearbetas mer och vi behöver ta fram ekonomiska underlag, berättar folkhälsostrateg Carina Svärd i Region Blekinge.

På grund av Region Blekinges sparbeting kommer det att dröja innan några förebyggande hälsosamtal om hjärt- och kärlsjukdomar kan bli aktuella.

– Även om det finns ett förslag kan det ta ganska lång tid innan vi faktiskt är där och det är synd, menar Carina Svärd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.