Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under förra mandatperioden var det flera bygg- och planärenden där tjänsteorganisationen yrkade avslag men där den politiska majoriteten sa ja. Något Centerpartiet inte tycker är konstigt men som ifrågasätts skarpt av Miljöpartiet. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

I flera planärenden yrkade tjänstemän avslag – politiken sa ändå ja

Publicerad

Under förra mandatperioden var det flera plan- och byggärenden där tjänsteorganisationen yrkade på avslag men där politikerna ändå sa ja.

Ett sundhetstecken, menar de politiker som styrde då, medan oppositionen tyckte precis tvärtom.

Hösten 2022 beslutade dåvarande majoriteten i Åres samhällsbyggnadsnämnd att ett planärende skulle undantas från det tillfälliga planstoppet och istället beredas. Detta trots att tjänsteorganisationen pekat på att det inte ansågs lämpligt, bland annat på grund av kommunens bristande VA-kapacitet.

Bristande VA-kapacitet en orsak till avslag

SVT har tittat närmare på hur ofta politikerna under förra mandatperioden gick emot tjänsteorganisationens förslag när handlar om plan- och byggärenden. Totalt har vi funnit ett 50-tal ärenden, varav tio rör så kallade planärenden.

I dem tio finns olika anledningar till varför tjänsteorganisationen yrkat avslag. I ett fall lyfts exempelvis risken för skred och slamströmmar, men återkommande är även en redan ansträngd trafiksituation, flera olika riksintressen och brister i VA-kapaciteten.

C: Inget konstigt, snarare sunt

Can Savran (C) var ordförande i samhällsbyggnadsnämnden under den här perioden. Han vill inte ställa upp på intervju framför kamera, men skriver att han inte tycker inte det är något konstigt.

– Jag skulle vilja påstå att i en representativ demokrati är detta ett sundhetstecken, snarare än ett problem. I svenska kommuner är det de politiskt styrda nämnderna som ska besluta färdriktningen i samhällsutvecklingen, inte tjänsteorganisationen eller enskilda tjänstemän, skriver han till SVT.

Ville vara mera tillåtande

Enligt honom var dåvarande majoritetens policy att inom lagrummet försöka ha ett mer tillåtande anslag.

– Särskilt gällande strandskyddsärenden samt enskilda bygglov och förhandsbesked av mindre allmän betydelse, skriver han.

Men de som då satt i opposition höll inte med. Oftast ställde de sig istället bakom tjänsteorganisationens yrkande. I videon ovan berättar Miljöpartiets Katrin Wissing varför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.