En del anställda inom bland annat operationsverksamheten på Länssjukhuset Ryhov undantas från övertidsblockaden. Bilden är en genrebild. Foto: Bertil Ericson / TT

Undantag i övertidsblockaden – vissa anställda får jobba övertid

Publicerad

Trots att Vårdförbundets övertidsblockad fortfarande pågår får nu vissa medarbetare på sjukhusen gå in och jobba övertid – utan att det ska räknas som skyddsarbete.

Detta efter en lokal överenskommelse mellan fackförbundet och Region Jönköpings län.

Bakgrunden är att konflikten har lett till ett ansträngt bemanningsläge för regionen som måste beordra skyddsarbete för att klara sitt uppdrag. Men skyddsarbete får inte planeras, utan enbart användas när akuta situationer som kan innebära fara för patienter uppstår.

SVT Nyheter Jönköping har tidigare rapporterat om att Vårdförbundet anser att regionen har missbrukat skyddsarbete under blockaden – och kräver skadestånd.

Nu har Region Jönköpings län och Vårdförbundet kommit överens om undantag från blockaden för vissa anställda som får jobba övertid. Dock bara under vissa tider – och vid akuta situationer, bland annat i röntgen och operation.

– De rör sig om de verksamheter där vi sett att beordrat skyddsarbete, alltså övertidsarbete, skett mest, säger Patrick Nzamba, HR-direktör på Region Jönköpings län.

– Än så länge klarar vi att upprätthålla den planerade vården, förutom i enstaka fall. Men i verksamheter med specialistkompetens krävs stora ansträngningar för att klara bemanningen, fortsätter han.

”Vi har inte gett upp”

Iréne Sjövall-Sanned, ordförande för Vårdförbundet i Jönköpings län säger till SVT att undantaget bara gäller en mindre grupp medarbetare.

– Eftersom att arbetsgivaren hävdar att det handlar om samhällsfara, vill vi gå dem till mötes.

Ska man se det här som att ni ger upp?

– Absolut inte. Arbetsgivaren måste ju förändra sin verksamhet och det har man inte gjort. Nu tar vi vårt ansvar och möter upp i detta, trots att vi inte tycker att blockaden mot övertid innebär en samhällsfara.

Undantaget gäller viss personal som arbetar inom röntgen på länets tre sjukhus, operation på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping och på Höglandssjukhuset i Eksjö samt länets ambulansverksamhet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jennie Barona, sjuksköterska och skyddsombud på akutmottagningen berättar om en ansträngd situation när övertidsblockaden infördes. Foto: privat/SVT

Övertidsblockaden

Det var den 25 april som Vårdförbundets övertids-, mertids- och nyanställningsblockad inleddes i hela landet.

Totalt i landet berörs 63 000 medlemmar och i Region Jönköpings län handlar det om 3 000 medarbetare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.